Site icon Lykten

Legger ned skole for å få råd til flyktninger

En artikkel med overskriften: «Ordførere ber om flyktninger fra Syria«, kunne leses nylig i Akershus Amtstidende, lokalavisen for Frogn og Nesodden kommune. Det dreier seg om at rødgrønne ordførere i Follo-regionen nå ønsker en økt innførsel av asylsøkere fra Syria til kommunene sine.

Fra Akershus Amtstidende:

– Det er en ekstraordinær situasjon i Syria som krever ekstraordinære virkemidler, sier Nesodden-ordfører Nina Sandberg (Ap). (Sitat slutt)

POSITIV TIL ASYLSØKERE: Frogn-ordfører Thore Vestby (H), er positiv til asylsøkere, men har innsigelser om de økonomiske byrdene for kommune sin. (Foto CC).

Frogn kommune sin ordfører Thore Vestby fra Høyre er nå presset til å følge etter. Men han advarer også om den mulige økningen av asylsøkere:

– Små kommuner som oss har verken ressurser eller kompetanse. Det er ikke så enkelt for oss å omprioritere som de større kommunene, sier Frogn-ordfører Thore Vestby (H).

– Utfordringen for oss har først og fremst dreid seg om å skaffe boliger. Men vi ser også at vi har behov for disse statlige tilskuddene, for det må settes inn ekstratiltak overfor de mindreårige enslige asylsøkerne. Det samme behovet vil også gjelde for sårbare syriske flyktninger, tror Sandberg. (Sitat slutt).

Reduksjon i refusjonsordningen

Men problemene ender ikke der. Myndighetene har nå strammet inn livreima og kutter nå i støtteordningene til kommunene som tar imot asylsøkere. Kommunene som tar imot disse får de første årene dekket 90 prosent av utgiftene. Nå er det foreslått at dette senkes til 80 prosent. Denne hjelpen gjelder imidlertid kun for en begrenset periode.

Etter at denne ordningen er ferdig, så må kommunene selv overta hele den økonomiske byrden for asylsøkerne. Ifølge SSB og finansavisen Hegnar.no, så går hver ikke-vestlige innvandrer som kommer til Norge med 4.1 millioner kroner i minus gjennom sitt opphold her i landet. Det betyr at resten av skattebetalerne får denne regningen gjennom skatteseddelen, inkludert innbyggerne i Frogn.

Millionvillaer til mindreårige asylbarn

Frogn kommune har som resten av kommune-Norge blitt pålagt å ta imot et visst antall flyktninger og enslige asylsøkerbarn. Dette førte til at kommunen i 2010 kjøpte en villa i Vestbyveien til 4.3 millioner, komplett med daglig leder, kokk, aktivitetsleder og terapeut.

Alt ialt jobber seks personer med å ta vare på fem ungdommer. Men ikke nok med det, huset skulle også pusses opp slik at det holdt god nok standard for de nye beboerne og presset dermed prisen ytterligere opp.

MILLIONVILLA: Denne villaen på 221 kvadratmeter med 1.4 mål tomt, ble kjøpt av Frogn kommune i 2010 for 4.3 millioner kroner for å huse asylsøkere. Den ble i tillegg pusset opp for store summer. (Foto: Tore Kubberød)

Frogn kommune har også budsjettert med leieleiligheter på det private markedet for asylflyktninger og innvandrere, da utvalget av egnede kommunale boliger er svært lite. Dette kombinert med noen av Norges høyeste boligpriser og dekning av utgifter til mat, klær og bokostnader gjør at det hele blir en dyrbar affære.

Hos en familie med to voksne og tre barn, som ikke er uvanlig, så ligger utgiftene til en kommune på godt over 50 000 kroner i måneden. Kostnadene for anslagsvis 150 flyktninger de siste ti årene, med ovenstående informasjon tilgjengelig er således himmelhøye for Frogn sine innbyggere.

BUDSJETT: Her er budsjettet for flyktninger i Alta kommune per måned. (Nordmenn er oppført som «ordinært») Satsene er betydelig høyere for flyktninger.

Det må kuttes andre steder

Nå har utgiftene satt sine spor i kommunebudsjettet som naturlig nok må «effektiviseres». Dette betyr et dårligere tilbud til kommunens barn og andre svake grupper. De glade smil og poseringer for fotografene når millionvillaen ble kjøpt for fire år siden har snudd til massiv krangling og fullstappede kommunemøter, da det tidligere denne måneden ble kjent at man som et ledd i en innsparingskampanje nå ville legge ned den svært populære ungdomsskolen på Seiersten.

OPPRØR: Over 1166 personer har trykket liker på en protestside på Facebook mot nedleggelsen av Seiersten Ungdomsskole. (Foto: FB)

Det meldes nå om et grasrotopprør blant elever og foreldre ved Seiersten Ungdomsskole som er nære ved å bli ofret av budsjettkniven. Frogn må spare 18-20 millioner kroner i det neste budsjettåret og et av tiltakene fra lokalpolitikerne har vært å stenge ungdomskolen, og sende alle elevene til nærliggende skoler. Dette vil igjen føre til sprengte klasserom og færre lærere.

Skolen er også den eneste i kommunen som har et fullt idrettsanlegg og svømmehall tilknyttet timeplanen. Hvis elevene blir tvangsflyttet så må svært mange av dem begynne å ta buss eller bli kjørt til den nye skolen og mister både utendørs idrett og svømming som endel av skolehverdagen sin.

Media og venstrepartier presser på for ytterlige asylinnvandring

Redaktør i Akerhus Amtstidende, Jon Martin Larsen, skrev i en leder nylig at ordføreren i Frogn, Thore Vestby, må «åpne armene» sine for flere flyktninger:

– Antall nye flyktninger til Norge ventes å øke betydelig, og i dag sitter det allerede over 5500 flyktninger i norske asylmottak med oppholdstillatelse. Mange har ventet lenge på å få en kommune å bosette seg i.

– Ski er sammen med Frogn kommune de dårligste kommunene i Follo på å invitere flyktninger til seg. Nesodden har lenge vært en ledestjerne, særlig når det kommer til å ta ansvar for flyktningbarn som kommer alene til Norge.

– Frogn kan ikke være dårligst. Nå må Frogn, med rådmann og ordfører, gå i spissen og sørge for at ikke Frogn blir kjent som en kommune som har nok med seg selv. (Sitat slutt).

Hvem blir neste?

Hvilken skole eller tilbud til de svake som må kuttes etter en oppjustering av asylsøkere til kommunen ved neste budsjettrunde er ennå ikke avklart.

Exit mobile version