Site icon Lykten

Mona Bentzen bak angiveri til afghanske myndigheter

Hun innrømmer også stolt at hun lokket flere asylfamilier tilbake igjen til Norge etter at de frivillig hadde dratt, for at de kunne komme under den nye bestemmelsen som var forhandlet frem mellom regjeringspartiene og Krf og Venstre.

Dagsavisen beskriver Mona Bentzen som en viktig premissleverandør for politikere og presse i diskusjonen om de lengeværende asylbarnas skjebne, som har vart siden oktober 2013.

– Hun tipser journalister, formidler saker, kilder og rapporter, navn og nummer på deporterte og deres støttespillere – og deler raust sin kunnskap om konvensjoner, lover og forskrifter.

MONA BENTZEN: Asylaktivisten Mona Bentzen kjemper for at unge flyktningbarn uten reellt beskyttelsebehov skal få lov til å bli i Norge. (Skjermbilde/VG).

Afghanistan

Et samlet norsk mediekorps har lagt et stort press på justisminister Anders Anundsen etter en rekke beskyldninger vedrørende såkalte lengeværende asylbarn.

Sakens kjerne er at Politidirektoratet visstnok ikke videreformidlet til Politiets utlendingsenhet at lengeværende asylbarn og deres familier ikke lenger skulle være prioritert når det gjaldt uttransportering.

Før jul uttalte Anders Anundsen at «det åpnet seg returmulighet» til blant annet Afghanistan da han forklarte hvorfor rekordmange lengeværende asylbarn ble sendt ut av landet i fjor.

I januar ble det kjent at afghanske myndigheter nå nekter Norge å tvangsreturnere asylsøkere tilbake til landet. De gikk så langt som å true med å stenge grensen fullstendig for retur av afghanere som har kommet som asylsøkere til Norge.

Dette har lagt et stort press på norske myndigheter og gjør det nå svært vanskelig å sende tilbake ulovlige og grunnløse asylsøkere til Afghanistan.

Nå viser det seg at det er en norsk journalist og filmskaper som har vært med på å skape den steile holdningen afghanske myndigheter har overfor Norge.

Mona Bentzen

Til Dagsavisen forteller Mona Bentzen at hun i 2013 reiste til Afghanistan for å spore opp asylsøkere som var tvangsreturnert fra Norge. Planen var også at hun skulle lage en dokumentarfilm om dem.

Siden den gang har hun vært en svært viktig premissleverandør til politikere og presse når det gjelder diskusjoner rundt asylpolitikken.

Da Bergens Tidende før jul «avslørte» at Politidirektoratet ikke hadde informert Politiets utlendingsenhet om at de ikke skulle prioritere lengeværende asylbarn for uttransport, kontaktet hun afghanske myndigheter.

Hun sier til Dagsavisen at hun forsto med engang at noe var på gang da det ble «et rush av tvangsreturnerte lengeværende barnefamilier på to-tre i uka, der det tidligere ble sendt én familie i måneden.»

Hun varslet da Afghanistans flyktningminister Hussain Alami Balkhi om det hun mente var graverende forhold fra norske myndigheter.

Hun videresendte blant annet et bilde av ei «forskremt» jente, hvis mor hadde besvimt på flyet under transport tilbake til Afghanistan, til flyktningministeren.

Bentzen forteller at dette er flyktninger som ellers hadde gått under de afghanske myndighetenes radar, og da ministeren fikk se bildet truet han for andre gang med å si opp returavtalen med Norge.

Fikk asylsøkere tilbake

Hun forteller også i intervjuet med Dagsavisen at hun fikk asylsøkere som frivillig hadde forlatt Norge til å komme tilbake igjen.

– Jeg kan avsløre en hemmelighet. Da 8. desember-forskriften ble vedtatt, hadde mange av de lengeværende barnefamiliene gitt opp og i desperasjon flyktet fra Norge. Vi lokket dem tilbake igjen da vi skjønte at de ville få bli. Jeg kommer aldri til å si hvem de er.

Bentzen avslutter intervjuet med følgende uttalelse:

– Når Norge deporterer flyktninger, har vi også ansvar for deres sikkerhet. Men jeg opplever at ingen bryr seg. Hva er det som har skjedd med oss? Hvorfor er det ingen som bryr seg om hva som skjer med de deporterte?

Exit mobile version