Site icon Lykten

Myndighetene hemmeligholder asylsøkernes helsetrussel

Helsedepartementet og helseminister Bent Høie har nektet ABC Nyheter innsyn i et dokument om helseproblemer knyttet til asylankomstene.

Dokumentet omhandler «forskjellige problemstillinger og utfordringer knyttet til helse i forbindelse med økte asylankomster til Norge».

Rikets sikkerhet

I avslaget til ABC Nyheter står det at opplysningene er så skadelige at de vil kunne påvirke både sikkerheten i Norge og forsvaret av landet.

Dokumentet skal være grader «fortrolig»

– Det er sannsynlig at offentliggjøring av opplysninger i det aktuelle dokumentet vil lede til skadevirkninger av et større omfang for sikkerheten til Norge og forsvaret av landet, heter det i avslaget.

Tuberkulose

Etter den massive asylflommen til Norge i fjor høst, ble det avslørt at asylsøkere bodde mange uker på mottak uten å motta helsesjekk. De ble blant annet ikke screenet for tuberkulose.

De siste årene har det blitt rapportert mange utbrudd av tuberkulose rundt om i landet.

Det siste rapporterte utbruddet var i Skien, hvor NRK i forrige uke kunne rapportere om 14 personer som var smittet i et «innvandrermiljø» i byen.

I følge Folkehelseinstituttet var dette et «betydelig» utbrudd.

Utbruddet kom i tillegg seks personer som ble smittet i sommer og som utviklet sykdom.

I fjor ble det i Norge oppdaget 318 tilfeller av tuberkulose. Det var tuberkulose både i lunger og i kroppens andre organer.

Exit mobile version