Site icon Lykten

Naboer livredde for nytt asylmottak – lokalavisene hevder det derimot er jubelstemning

«Nabolaget på Landås tar imot asylmottaket med åpne armer […] Naboene lover å stille opp» Dette forteller Bergens Tidende entusiastisk den 6. november 2015 – samme dagen som det ble gjort kjent at lærerskolen skulle bli asylmottak. Bergens Tidende har videre intervjuet landåsboer og Sp-politiker Laila Melkevoll, som forsikrer at denne oppgaven skal Landås Bydel klare godt:

Melkevoll mener at dersom det er et nabolag som skal takle å ha et mottak, så er det Landås.

– Det blir nok mange utfordringer. Vi vet ikke hvem som kommer, og hvilke behov de har. Nå må vi vise dugnadsånd og velvilje, og ønske de hjertelig velkommen.»

Les også: Asylsøkere må gå på kurs for å lære seg å ikke voldta kvinner

ASYLMOTTAK MIDT I BOLIGSTRØK MED FAMILIER: Den gamle lærerhøgskolen på Landås ligger midt i et boligfelt med hus og leiligheter. Lokalavisene mener lokalbefolkningen står klare med åpne armer, men på nettet ulmer det med frykt og skepsis over at hundrevis av menn fra Midtøsten og Afrika skal kunne bevege seg fritt blant barnefamilier og unge kvinner som bor i området.

Litt mer nøktern er tonen avisreportasjen dagen etter, den 7. november. «-Vi håper på det beste, men frykter det verste», sier tobarnsfar Olav Gjerstad som er nærmeste nabo til asylmottaket.

«- Vi vet ikke hva asylsøkerne tenker eller hva de er i stand til å gjøre. Vi har masse barn her i nabolaget», forteller Gjerstad.

Det blir nok mange utfordringer. Vi vet ikke hvem som kommer, og hvilke behov de har.  Senterpartipolitiker Laila Melkevoll

Redde nabokvinner

På nettstedet Kvinneguiden.no, der medlemmene har anledning til å diskutere anonymt, kommer det fram noen helt andre perspektiver. Perspektiver som Bergens Tidende ser ut til å ha ignorert fullstendig. Her er det tydelig at kvinner som bor i nærheten av det kommende asylmottaket er alt annet enn begeistret. En anonym kvinne spør de andre deltakerne i forumet om råd:

«Det har nettopp blitt opprettet et asylmottak 10 min gåavstand fra jobben min. Jeg må gå i den retningen for å komme hjem, da asylmottaket er 100 meter fra der jeg bor. Jeg jobber kveld, har ikke bil, og må gå hjem. Pga kulturen/religionen deres er jeg redd. Bør jeg være redd? Vurderer å kjøper pepperspray.»

Les også: Muslimsk ungdom: Kvinner har selv et ansvar for å ikke bli voldtatt

FLYKTNINGER: Ifølge rapporter så er rundt 80 prosent av de som kommer fra Syria og nærområdene unge menn. De kommer fra en kultur der kvinner kun er verdt halvparten så mye som mannen og hvor kvinner som ikke dekker seg til anses for å være «fritt vilt». Nå skal hundrevis av dem bosettes midt blant norske barnefamilier og unge norske jenter og kvinner. (Foto: Flyktninger i Slovenia – på vei til Tyskland, Sverige eller Norge).

Hun får blant annet følgende svar:

«Ja, du bør vær redd. Det er ingen som har kontroll på hvem som kommer hit og man kan ikke utelukke at noen har blod på hendene eller har deltatt i krigsforbrytelser. Horder av enslige menn fra Midtøsten skal man være på vakt mot, de eier ikke respekt for andre enn seg selv.»

«[D]et er også åpenbart at asylsøkere står for enormt mye fler overfallsvoldtekter enn nordmenn , og at 100% av dem kommer fra land med et mindre likestilt syn på kvinner enn Norge. Selv om det er liten sjangse for av TS blir voldtatt eller drept på vei til jobb, så har sjangsen for at det skjer blitt tusen ganger større ved at dette asylmottaket ble satt opp i nærheten.»

«Når man ser på spørreundersøkelser fra disse regionene om synet på kvinner og religion så er holdningene som kommer frem der temmelig vanvittige sett med norske øyne i hvertfall. Så man bør ihvertfall ta sine forholdsregler.»

«Hadde selv vært redd…om du føler deg tryggere med pepperspray så for all del kjøp det, og kanskje du kan sykle til jobben? Vet ikke om det spiller så stor rolle for deg,men jeg føler meg sikrere i sykkel en å gå ?

«Hadde asylmottak for 20 år siden ca iforb med Bosnia krigen. Det meste ble stjålet rundt husene og det var konstant mye bråk og uro. Var bare 15 år på det tidspunktet men husker det godt. Har følelsen av at vi er like lite forberedt idag som den gangen på alt som medfører. Ville tatt noen forholdsregler ja først som sist.»

«Jeg ville ikke gått forbi der i kort kjole, da er du fritt vilt.»

Les også: Ble gruppevoldtatt av flyktningbarn i flere timer

Oppfordring: Skaff deg pepperspray!

PEPPERSPRAY: Flere av kvinnene som diskuterer på Kvinneguiden.no sier at man bør gå til innkjøp av pepperspray for å beskytte seg mot overfall og voldtektsforsøk nå som asylmottaket opprettes i nærområdet.

Flere av diskusjonsdeltakerne oppfordrer på det sterkeste til å skaffe seg pepperspray:

«Jeg hadde skaffet meg pepperspray. Har du mulighet til å gå en annen vei? Det er da vanvittig at man skal være livredd for folk som man gir trygghet til, de burde ihvertfall skjønne hva det vil si å være utrygg.»

«Forsvarsspray og overfallsalarm. I tillegg hadde jeg snakket i tlf til og fra jobb. Overfallsalarm får du kjøpt i en del butikker og den lager ekstremt høy lyd.»

«Pepperspray er ulovlig, men du kan kjøpe overfallsspray og alarm på for eksempel clas ohlson. Du kan også vurdere å sykle.»

«Du bør alltid har pepperspray og overfalls alarm når du går alene om kvelden. Mange av flyktningene respekterer ikke kvinnene sånn som nordmenn gjør. Finnes så klart nok av nordmenn også som ikke respekterer kvinner og behandler de som dritt.»

«Ja, du bør være redd, men akkurat nok for å skaffe deg nødvendig utstyr som spray, overfallsalarm og eventuelt lære deg kampsport (selvforsvar). Better safe than sorry, sies det.»

Les også: Flyktningbarn pågrepet for gjengvoldtekt av mindreårig gutt

Skeptiske til asylsøkernes kvinnesyn

I en annen diskusjonstråd på den samme nettsiden blir kvinnene som bor på Landås stilt spørsmålet om hva de selv tenker om å bli naboer til mottaket. Trådstarteren får blant annet følgende svar:

«De som kommer er jo i all hovedsak unge enslige menn fra krigssoner i svært konservative land. Disse enslige mennene har jo både traumer og kommer som regel fra områder hvor det er forbudt for kvinner å gå utendørs uten følge av far eller ektemann…»

«Bodde rett ved lærerskolen i mange år, og kjenner jeg er sååå glad for å ha flyttet lenger vekk! Det kommer sikkert til å bli mye reking av folk i området, og selv om sikkert mange er snille og greie, så er det ikke til å komme bort fra at de har ett helt annet syn på mye enn det vi har i Norge. Er helt ærlig glad jeg ikke lenger trenger å gå så mye i området etter mørkes frembrudd, eller være redd for ting som står i hagen. Kanskje det ses på som fordomsfullt av mange, men jeg har oppholdt meg over tid i område der islam og arabisk kultur dominerer (ikke stranden i Tyrkia), og har etter det svært liten tillit til menn med denne kulturelle lasten. Pluss på traume, sinne og utålmodighet, så er jeg ikke veldig positiv nei.»

Les også: Afrikansk asylsøker lo mens han voldtok norsk kvinne i Kristiansand

«Chicago Street»: Asylmottaket vil gi ny næring til kriminelt belastet bomiljø

Landås hadde på 80- og 90-tallet et sterkt belastet bomiljø i området rundt Sletten Senter. I Adolph Bergsvei var det en rekke kommunale boligblokker, og gaten ble omtalt på folkemunne som både «Rampegaten» og «Chicago Street». På 1990-tallet lyktes Bergen Kommune langt på veg med å bryte opp det dårlige miljøet, blant annet ved å flytte problemfamilier til Åsane – men etter at innvandrere tok til å flytte inn i de kommunale boligene har utviklingen enda en gang bikket i negativ retning. Flere av diskusjonsdeltakerne uttrykker sin bekymring for at det skal bli en skadelig vekselvirkning mellom asylmottaket og innvandrermiljøet i Adoph Bergs Veg:

«Har bodd nedenfor Landåstorget i mange år, men har nå flyttet hjem til hjembyen min. Jeg tenker at det umulig kan være et sjakktrekk å legge et asylmottak 5 minutter unna Chicago. Ikke akkurat det miljøet man ønsker flyktningene skal trekkes mot.»

«Jeg bor i området, og jeg er skeptisk. Det _er_ fremdeles et belastet miljø nedover mot Sletten. Lengre oppe føler jeg det nettopp har blitt godt kjent som et fint familie og etableringsmiljø, og tviler på at dette vil vedvare når mottaket kommer.»

«Det er ganske stor forskjell på de som kom fra balkan på 90-tallet og de som kommer nå, ikke minst i kulturelle likhetstrekk og religiøs bakgrunn. Da kan kom det også mye familier, mens det denne gangen er meste enslige menn. Du har rett i at mye er blitt bedre i trøbbelområdene bak Sletten Senter, men det er fremdeles mye uro og kriminelt pakk der nede, spesielt i de kommunale boligblokkene i Adolf Bergsvei i krysset mot sletten. Der bor for det meste utlendinger, det kommer ikke til å ta lang tid før disse finner sine nye venner og/eller gamle landsmenn på lærerskolen.»

Les også: Arabisk-utseende mann etterlyst for overfallsvoldtekt i Bergen

Informasjonsmøte i kveld

Kommunen har sendt SMS til Landås-beboerne der de inviterer til informasjonsmøte ved den gamle lærerhøyskolen – førstkommende mandag klokken 18. I den samme diskusjonstråden uttrykker landåsbeboerne svært lave forventninger til informasjonsmøtet:

«Lurer litt på hva et infomøte skal kunne fikse, det er jo allerede vedtatt. Tenker at man kan si all verdens fine ord om hvordan de skal ivareta både flyktninger og beboere, noe annet er hverdagen som kommer etter infomøtet.»

Relatert:

– Journalist fra Bergens Tidende trakasserte minneside

– Ett år siden Margaret ble brutalt revet bort i Årdal

– To år siden en asylsøker myrdet Margaret Molland Sanden (19)

– Kvinne overfalt og gjengvoldtatt av mørkhudede menn i Bergen

– Mørkhudet mann antastet 12-åring i Bergen

– Politiet etterlyser mørkhudede etter fem bortføringsforsøk av barn og unge i Bergen

– Må stenge barnehage etter ubehagelige episoder med asylsøkere

– Vil putte innvandrermenn i skoleklasser med 7-årige jenter

– Småjenter antastet av flyktningbarn i svømmehall på Raufoss

– UDI har satt inn vakter for å beskytte hestejenter mot mindreårige asylsøkere

– Afrikansk asylsøker arrestert for overfallsvoldtekt i Trysil

– Afrikansk asylsøker ville ta «selfie» under voldtekten

– Afrikansk asylsøker lo mens han voldtok norsk kvinne i Kristiansand

– Asylsøker voldtok handikappet kvinne på kafe-toalett

– Jente (11) alvorlig banket opp av muslimer på lekeland i Skien

– Flyktningbarn arrestert for gjengvoldtekt av ung kvinne i Sverige

Flyktningbarn dømt for grov gjengvoldtekt i Sverige

Exit mobile version