Site icon Lykten

Norge i verdenstoppen i bistand – gir 32 milliarder kroner

I uken som var publiserte OECD sin bistandskomite, DAC, sin preliminære statistikk for bistandsåret 2014. Igjen viser Norge seg – til tross for vår lille befolkning – å være en av de absolutt mest generøse giverne i verden.

Det er kun Norge, sammen med Sverige, Luxemburg, Danmark og Storbritannia som når opp til FN’s mål om et bistandsvolum på 0.7 prosent av BNI (Brutto nasjonalinntekt), ifølge statistikken.

BISTAND: Norge ligger på tredje plass i bistand i forhold til innbyggeretall og åttende plass i total bistand. (Foto: Oecd.org).

Norge internasjonale bistand vil i 2015 nå over 1 prosent.

Dessuten er Norge den åttende største giveren i absolutte tall etter stormaktene USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Japan.

Det totale internasjonale bistanden ligger på et relativt uforandret nivå på  cirka 135 milliarder dollar for 2013 og 2014. EU’s totale bistand økte samtidig med 1.6 prosent.

13 av DAC’s 28 medlemsland økte sine bistandsnivåer og Norge er et av landene som stadig når nye høyder i bistanden. I 2015 forventer regjeringen å sende 32, 5 milliarder kroner ut av Norge til land i den 3. verden. Det er en økning på over en 1 milliard fra 2014.

VERDENS SKATTKAMMER: 116 land mottar i dag bistand fra Norge. De 10 største mottakerne av norsk bistand kan sees på bildet ovenfor.

1 milliard til brutal diktator

Men ikke all bistand kommer til folk i nød. Norge ga blant annet i 2013 over 200 millioner kroner til korrupte og hensynsløse regimer i land som Zimbabwe, der folk lever i ytterste nød og lederen Robert Mugabe lever i overdådig luksus og bruker millioner på sine egne bursdagsfeiringer. Siden 2008 har Norge gitt den brutale diktatoren nesten 1 milliard norske skattekroner.

DIKTATOR: Norge ga over 200 millioner til diktatoren Robert Mugabe og hans nasjon Zimbabwe i 2013.

Andre land som får enorme summer fra Norge er Afghanistan med nesten 750 millioner kroner årlig, Malawi med 630 millioner og Tanzania med 580 millioner kroner. Tilsammen har bare disse 4 landene alene siden 2008 mottatt over 12 milliarder kroner fra Norge.

Veien til helvete

Fra forskning.no:

– Til tross for at Norge gir mest, har norsk bistand ingen effekt for mer fred og bedre menneskerettigheter, sier globaliseringsprofessor Indra de Soysa ved NTNU, som er overbevist om at norske bistandsmidler i Afrika blir brukt til å kjøpe geværer og granater.

– Når et dårlig regime får bistandspenger for å bygge sykehus og skoler, kan det samme regimet bruke penger fra andre budsjettposter for å kjøpe våpen. Den internasjonalt anerkjente bistandsforskeren Paul Collier antyder at minst 40 prosent av afrikanske militærutgifter finansieres av bistandspenger. Norsk bistand er ikke et unntak fra denne virkeligheten, hevder de Soysa.

Han sier mange forskere ser på bistand som veien til helvete, fordi pengene hjelper diktatorer til å beholde makten, og fordi pengene ikke fører til en ønsket økonomisk utvikling. (Sitat slutt).

Bistandsbudsjettet doblet på 9 år.

Det totale bistandsbudsjettet er doblet fra 15 milliarder kroner i 2004 til 30 milliarder i 2013. Til sammenligning får politi og påtalemyndighetene kun 12 milliarder kroner, noe som har ført til kaostilstander i de ulike politidistriktene.

Bare for å legge et tall til på bordet, så var kostnadene til innvandring og integrering i Norge på 13.7 milliarder kroner i 2012.

Relatert:

– Norsk skole og helsevesen raseres – Norge vil gi 35 millioner kroner til Somalia

– 50 land mister bistand – hvis FrP får det som de vil

– Fjerner støtte til syke nordmenn – ønsker flere flyktninger og asylsøkere

– Norsk bistand har ingen effekt

Exit mobile version