Site icon Lykten

Norge overtar Russland som Europas største gassleverandør

Norge har tatt over førsteplassen som Vest-Europas største gassleverandør. Dette viser tall levert av Norges statlige selskap Gassco.

Ifølge TheMoscowTimes.com, så leverte Norge 29.2 millarder kubikkmeter gass til Vest-Europa i årets første kvartal. Russiske Gazprom leverte betydelig mindre med 20.29 milliarder kubikkmeter.

Overtakelsen skal ha begynt i det siste kvartalet i 2014, når lignende tall begynte å vise seg.

Dette er første gang norsk eksportindustri har hatt et så overbevisende grep på Russland siden en liten periode i 2012, ifølge TheMoscowTimes.com.

STØRST: Den norske statlige gassleverandøren Gassco er nå større en russiske Gazprom.

En av årsakene til overtakelsen skal være det skarpe fallet i oljeprisen, samt at Norge har kunnet tilby en mer fleksibel prising. Store gasskjøpere har også unngått det russiske markedet i håp om at råoljeprisene skulle presse prisene på gass ned.

EU har i lenger tid jobbet hardt med å gjøre seg uavhengig av Russland sin eksport av råmaterialer og har fokusert mer på kjøp fra EU-land og Norge. Konflikten mellom Russland og Ukraina har også betydd endel for gasseksporten, siden Ukraina er hovedtransittland for gassledningene til Europa.

Det er Trollfeltet som leder an med over 30 prosent av gassleveransen til Skandinavia.

Ifølge EU-kommisjonen så er Russland i det store og hele hovedleverandøren av gass til hele EU, men mister både markedsandeler og salgsvolum. Norge på sin side har økt sin eksport til EU fra 34 til 38 prosent i 2014.

Exit mobile version