Site icon Lykten

Norsk skole og helsevesen raseres – Norge gir 35 millioner til Somalia

To nyheter denne uken kan få det til å gå kaldt nedover enhver nordmanns rygg. Den ene forteller om hvordan eldre og barn nå blir lidende som følge av Oslo kommune sine budsjettkutt som ligger på i underkant av 200 millioner kroner. Samtidig kan man i dagens VG lese, akkompagnert av en smilende statsminister Erna Solberg fra Høyre, at det mislykkede landet Somalia skal få ytterligere 35 millioner kroner.

TAR FRA DE FATTIGE OG GIR TIL AFRIKA: Utenriksminister Børge Brende (H) var med partileder Erna Solberg i New York nylig og lovte bort ytterligere millioner til mislykkede afrikanske nasjoner. Denne gangen var det Somalia som fikk penger på bekostning av barn og eldre i Norge.

Det var Osloby.no som igår kunne fortelle at det er bydelene som ligger an til å bli de største taperne i Oslo-budsjettet som ble lagt frem denne uken. Nesten 200 millioner kroner må spares inn til neste år. Opposisjonspolitikere er redde for at de store kuttene skal gå utover eldresentere, barnehager og andre sårbare tilbud i hovedstadens bydeler.

– Dette er et budsjett med store kutt til bydelene, noe som vil gå utover svake grupper. Vi frykter dårligere eldreomsorg, færre vikarer til barnehager og mindre ressurser til helsesentrene, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn (A) til Osloby.

SVs Marianne Borgen er særlig bekymret for at Oslo bare vil bygge 350 barnehageplasser neste år, og for at den store økningen i elevmassen ikke blir møtt med tilsvarende beløp i budsjettet.

– Det bygges for få barnehageplasser. Og kvaliteten på barnehagene er også truet. Vi vet at enkelte bydeler ikke har penger til vikarbruk. Og så er det et kutt i skolebudsjettet. Det er bare lagt opp til 80 prosent kompensasjon for nye elever, og ikke 100 prosent. Dermed blir det en reell nedgang i skolebudsjettet.

Enorm innvandring til Oslo

Carl I. Hagen fra FrP påpeker at det er skremmende at politikere fra de rødgrønne partiene synes det er positivt med den enorme befolkningsveksten som er ventet å ramme hovedstaden. Man regner med at Oslo vil få omtrent 100.000 nye innbyggere de neste 10 årene.

– Vi vil ikke ha flere flyktninger til Oslo. Og så mener vi at det er på tide at det stilles spørsmålstegn til denne tiljublingen av befolkningsveksten. Vi må se på hvem som flytter inn. Det er ikke positivt for Oslo hvis vi tar imot ressurssvake personer. Det koster også penger å ta imot barn og unge som trenger barnehage- og skoleplasser, sier Hagen.

Gir 25 millioner ekstra til Somalia

Samtidig som våre eldre og barn går tunge dager i møte med budsjettkutt i Oslo, men også i resten av landet, så ser regjeringen sitt snitt til å gi mislykkede land i Afrika milliarder i bistand hver år. Nå har man bestemt seg for å gi et ekstra innskudd på 35 millioner kroner til Somalia. Som altså kommer i tillegg til de 370 millionene som Norge allerede gir over bistandsbudsjettet. Dette betyr at et enkelt land i Afrika mottar dobbelt så mye i bistand som hele budsjettunderskuddet er for Oslo. Totalt gir Norge over 30 milliarder kroner i bistand til mislykkede stater. Hvert år.

 

STORE SUMMER: Over 400 millioner kroner (med ekstrastøtten nevnt ovenfor) mottar den feilede staten Somalia årlig fra norske skattebetalere. Samtidig må eldrehjem, skoler og barnehager i Norge stadig finne seg i budsjett-kutt og redusere tjenestene sine til de svakeste i vårt samfunn. (Foto: Norad.no)

Kutter mathjelp til hjertesyke og blinde i Oslo

Frieord.no skrev tidligere i sommer om hvordan man i Oslo kommune nå kutter vitale tjenester til hjertesyke og blinde pensjonister. De ble oppfordret til å istedet spørre slekt og venner å hjelpe dem med de nødvendigste behovene i hverdagen.

Dette ble av avdelingsdirektør for helse og sosialtjenester i bydel Grünerløkka, Tone Thorsen, omtalt som en «positiv tilleggsgevinst».

NYE NORGE: Eldre og pleietrengende mister nok et tilbud fra kommunene. I Oslo har nå seks bydeler kuttet i mathjelpen til folk med blant annet hjertesvikt og som er nesten helt blinde. Samtidig sender Norge ut over 30 milliarder til mislykkede nasjoner årlig.

Den samme avdelingsdirektøren hadde før hun fikk jobben på Grünerløkka, ansvaret for eldre og syke i Nes kommune. Der opplevde man i august 2013 at en pleietrengende mann ble liggende død i 17 dager i sin leilighet, etter kutt og sparetiltak iverksatt av Thorsen.

 

Exit mobile version