Site icon Lykten

NRK – hijab er tillatt – kors er det ikke (OPPDATERT)

OPPDATERT: I det artikkelen skulle publiseres kom LDO med en uttalelse. Les nederst om dette.

NRK har valgt å benytte seg av den omstridte muslimske aktivisten Faten Mahdi al-Hussaini i en ny TV-serie om det kommende stortingsvalget. Serien heter «Faten tar valget» og vil også være tilgjengelig på nettet.

Faten, som hun omtales i norske medier, kom for alvor i søkelyset i Norge sommeren 2014, da hun holdt en appell utenfor Stortinget.

I appellen gikk hun hardt ut mot sunnimuslimene i den rasistiske hat-gruppen Profetens Ummah.

Talen og fremføringen gjorde den daværende 19-åringen til en medieyndling.

Men i etterkant kom avsløringer om Fatens tilknytning til det Khomeini-styrte prestestyret i Iran, og hennes ønske om en islamsk stat, med streng islamsk lovgivning.

Det ble også avslørt at hun tilhører en moské som er finansiert av Iran, som sender penger, imamer og hatpredikanter til Norge.

AKSEPT: Faten og andre islamister har fått innpass helt inn til statsministerens kontor. Her avbildet med statsminister Erna Solberg. (Foto: Twitter).

Les også: VG støtter ekstreme islamister

Til tross for dette har NRK valgt å bruke Faten i en programserie om stortingsvalget neste måned. Ikledd hijab skal Faten undersøke de ulike norske partiene og finne ut hvilket som får hennes stemme.

Valget av den hijabkledte islamisten har imidlertid skapt uro, og den kristne avisen Vårt Land kunne i går meddele at Line Konstali, informasjonsleder i den norske misjonsorganisasjonen HimalPartner, har klaget NRK inn for Likestillings og diskrimineringsombudet (LDO).

Årsaken er at NRK i 2013 nektet en programleder å bære et synlig kors under sending.

FORBUDT PÅ NRK: I 2013 fikk programlederen Siv Kristin Sællmann beskjed fra NRK-ledelsen om å ikke bruke kors å TV. Saken ble klaget inn for Kringkastingsrådet, men Sællmann tapte og måtte fjerne korset. Nå bruker NRK en programleder med hijab, uten at NRK-ledelsen har oppfordret den muslimske kvinnen til å ta av plagget. (Foto: Illustrasjonsbilde).

Klagestormen har vært stor.

Fra NRK:

– Så langt har vi fått over tusen klager, det er ikke godt å si hvor det stopper, sier sekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud.

I klagene mener folk at det er en forskjellsbehandling når en programleder i nyhetene ikke fikk bruke kors under sending, mens hijab nå brukes i et aktualitetsprogram.

– De mener hijab er et religiøst plagg og at det bør likebehandles, sier Skarrud. (Sitat slutt).

Les også: Leserinnlegg: «Til helvete med hijab»

Faten og Iran

Frieord skrev i 2014 om Faten og avsløringene av hennes nære koblinger til Iran og trossamfunnet «Tauheed».

Fra Frieord.no:

De fleste som følger med i norsk politikk kan ikke ha unngått å få med seg bilder av den hijabkledde muslimske kvinnen Faten Mahdi Al-Hussaini som holdt tale foran flere tusen fremmøtte utenfor Stortinget i august i år. Det var i forbindelse med en demonstrasjon mot den radikale muslimske gruppen IS, hvor Faten fikk taletid og uttalte blant annet «Dere følger ikke islam. Dere følger djevelen».

Faten ble ukritisk hyllet av alle norske medier som en modig ung muslimsk kvinne som talte de skjeggete bødlene fra Midtøsten midt imot. Men det tok ikke lang tid før de første kritiske stemmene mot Faten og hennes bakgrunn kom. Det viste seg nemlig at Faten tilhører det såkalte «Tauheed»-trossamfunnet. Faten er sjia-muslim og IS-krigerne er sunni-muslimer. Og disse to gruppene kommer som sagt ikke overens med hverandre.

Faten er leder for Oslo-avdelingen av «Stand4Hussein«, en gruppe med heller tvilsomme moralske standpunkter. Magne Lindholm som er lektor og hovedansvarlig for undervisning av journalistudenter i presseetikk og medieteori ved Høgskolen i Oslo og Akershus, skrev følgende etter å undersøkt litt om Faten sin organisasjon:

Stand 4 Hussain forsvarer flerkoneri med en påstand om at det er flere kvinner enn menn. Flerkoneri er nødvendig for å tilfredsstille kvinnenes behov. Halv arverett er en fordel for kvinner, for de skal forsørges av mannen uansett. Demokrati er de mot. Det er i strid med islamsk styresett, for samfunnet skal styres etter religiøse lover. Utroskap straffes med døden. Det er visstnok ikke så farlig, for utroskap vil forsvinne i et islamsk samfunn der ”anledningen til seksuell opphisselse eller erotikk er strengt begrenset på offentlige steder”. Fram til fredag ettermiddag 29. august forsvarte organisasjonen å hogge hendene av tyver, men det ble endret i all hast da sida ble kjent i nettdebatten. Nå heter det at hender bare skal hogges i et samfunn styrt av islamsk lov, der det islamske styresettet garanterer tyven en brukbar levestandard. Det er unektelig originalt å hevde at avhogging av hender er en del av velferdsstaten.

Tauheed-moskeen som Faten tilhører er også finansiert av det iranske diktaturet. De inviterer jevnlig representanter for det prestestyrte Iran som støtter dødsstraff for frafall fra islam, steining av utro kvinner og avkapping av hender for tyveri for å nevne noen av uhyrlighetene.

De har også ifølge NRK som mål å forberede norske muslimer på terrorhandlinger den dagen det skulle komme en ordre om det.

FACEBOOK: Dette innlegget var å finne på Faten sin Facebook-side. Her påstår hun at ISIL/IS er sponset av Israel, siden de ikke har reist til konfliktområdet Israel/Palestina og utført sine barbariske handlinger der.

Faten skal med denne bagasjen (og 1.1 millioner kroner i premiepenger) reise rundt til norske skoler og snakke om «toleranse» og «øke kunnskapen» om islam til norske skoleelever.

Det er dette Verdens Gang nå støtter under tittelen: «Vi må stå sammen mot ekstremisme«. (Sitat slutt).

OPPDATERT:

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener at NRK ikke diskriminerer ved å la en kvinne ikledd hijab få lede et NRK-program.

«Dersom Faten skulle jobbe som nyhetsprogramleder, ville en regel om at hun ikke fikk bære religiøse plagg/symboler (hijab) ikke vært diskriminerende. Den samme vurderingen som i saken om korsbruk, nevnt over. Omvendt, ville en programleder i en programserie om valget kunne bære kors. Det betyr altså at en kristen programleder og en muslimsk programleder (dersom det gjaldt samme type program) blir behandlet på samme måte»

«De to tilfellene som du nevner er altså ikke sammenlignbare, fordi det er snakk om to forskjellige programlederroller. Som en følge av dette, har NRK forskjellige regler for disse rollene, Det at NRK har forskjellige regler ut fra hvilket program det er snakk om, er ikke diskriminerende», heter det videre.

Likestillings- og diskrimineringsombudet opplyser at det ikke kommer til å foreta seg noe mer i saken.

Exit mobile version