Site icon Lykten

Religiøs omskjæring av guttebarn nå tillatt på norske sykehus

Den 16. juni i 2014 stemte Stortinget inn forslaget om å tilby rituell omskjæring av guttebabyer på offentlige sykehus i Norge. Fra 1. januar i år trådte loven i kraft.

Det er mangeårige og sterke krav fra jødiske og muslimske menigheter som står bak lovendringen. Også Arbeiderpartiets helseminister under Stoltenberg II-regjeringen, Anne-Grete Strøm-Erichsen, gikk flere ganger inn for en lovfestet rett til omskjæring av guttebarn.

Hun fikk imidlertid motstand fra partikolleger Ruth Grung og Freddy de Ruiter, som mente at religiøs og rituell omskjæring ikke er det offentlige helsevesenets sitt arbeide.

Hos de rødgrønne støttespillerne Sosialistisk Venstreparti, skal blant annet SV-leder Audun Lysbakken, Heikki Holmås og Snorre Valen gått inn for omskjæring av guttebabyer.

FrP var som parti imot tilbudet om omskjæring på offentlige sykehus.

Dagsavisen påpeker også at to viktige punkt var mye omtalt i debatten før lovforslaget gikk igjennom.

– At man ikke ville fremstå som fremmedfiendtlig

– Frykt for å støte fra seg viktige velgergrupper

Ble overbevist av muslimske partifeller

Arbeiderpartiet gikk til slutt positivt inn for forslaget ettersom flere muslimer innen partiet fikk overbevist helsepolitisk talsmann, Torgeir Micaelsen (Fra Dagsavisen.no):

– Jeg ble også overbevist av muslimer i eget parti. Rituell omskjæring har flere tusen år lange tradisjoner. Det er svært viktig for det jødiske samfunnet og en helt sentral del av deres religionsutøvelse. Er vi beredt til å se den jødiske minoriteten inn i øynene og forby dem å praktisere sin religion når det er tillatt i alle verdens land?

– Hva med en aldersgrense som innebærer at guttene kan bestemme selv?

– Det ville ikke løst problemet for dem det gjelder, fordi praksisen er å omskjære barna kort tid etter fødselen. Alternativet ville vært at omskjæring av gutter foregår i det skjulte på bakrommet, under uhygieniske forhold og med feil redskaper, med den komplikasjonsfare det medfører, sier Torgeir Micaelsen og legger til:

– Dette er ett av de mest krevende og vanskelige etiske spørsmålene jeg har tatt stilling til.

(Sitat slutt)

Aldersgrense

Barneombudet Reidar Hjermann ville i sin tid ha aldersgrense på omskjæring, satt til rundt 16 år.

– Fjerning av forhuden til guttebarn bør ikke være tillatt av hensyn til barna, uttalte barneombudet Reidar Hjermann til Adresseavisen den gang.- Vi ønsker ikke at barn skal utsettes for ikke-medisinske inngrep. I den grad de skal bli omskåret, må de få en anledning til å gi sitt samtykke, i en alder som er rimelig.

Etter disse uttalelsene skal Hjermann mottatt flere negavtive reaksjoner fra jødiske og muslimske menigheter. Blant annet skal leder av Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, ha vært svært kritisk til Barneombudets beskyttende holdning ovenfor guttebabyer:

– En aldersgrense er i praksis et forbud for oss som omskjærer våre barn på den åttende dagen. Omskjæring er et eksistensielt spørsmål og derfor er Barneombudets forslag dramatisk og alvorlig for oss, sier Kohn til Dagbladet.

Loven vedtatt

Nå er imidliertid alle innsigelser satt til side og det er nå lovfestet at religiøse trossamfunn gratis kan omskjære guttebabyer på norske sykehus.

Kun 65 prosent av Stortingsrepresentantene var tilstede når loven ble vedtatt.

Om Stortinget i fremtiden vil lovfeste omskjæring av jentebarn som følge av press fra etniske og religiøse grupper er ennå uvisst.

Slik ser det ut på Stortinget.no sin nettside i forbindelse med saken:

Følgende kan leses om praksisen på barneombudet.no:

Hva skjer når gutter blir omskåret?

Når gutter blir omskåret fjerner man forhuden på penis.

Hvorfor blir noen gutter omskåret?

Det er som oftest religiøse grunner til at gutter blir omskåret. Dette blir ofte kalt rituell omskjæring. I Norge er det tradisjonelt jøder og muslimer som gjennomfører rituell omskjæring. Disse omskjæringene har vært praktisert lenge både i jødiske og muslimske trossamfunn. 

Det hender også at det foretas noe som heter fymose-operasjon, som noen kaller medisinsk omkjæring.  Det er mest vanlig når forhuden hos gutten er for trang. Da kan hele eller deler av forhuden blir operert bort. Denne formen for omskjæring utføres på alle som må ha det uansett hvilken religion du tilhører.

I noen land, som for eksempel USA, har det også vært vanlig at gutter har blitt omskåret selv om foreldrene ikke er jøder, muslimer eller at det er medisinske grunner til det. Dette er ikke like vanlig i dag.

Når blir gutter omskåret?

Det er litt forskjellig når gutter blir omskåret. Når det gjelder rituelle omskjæringer blir jødiske guttebarn som oftest omskåret åtte dager etter fødselen. Muslimske gutter blir som regel omskåret fra spedbarnsalder og fram til 10-12-årsalderen.

Såkalte medisinske omskjæringer skjer nå det er behov for det.

Er det farlig å bli omskåret?

De aller fleste som blir omskåret klarer seg helt fint. Men, det kan oppleves som smertefullt, og det kan oppstå komplikasjoner i etterkant hvis for eksempel såret ikke gror riktig. Dette kan for noen oppleves som traumatisk og vanskelig.

Hvis jeg er omskåret, er det noe galt med meg da?

Nei, det er det ikke. De aller fleste gutter som er omskåret lever godt med det. Noen opplever allikevel komplikasjoner/vanskeligheter.

Exit mobile version