Site icon Lykten

Senegaleser frifunnet for voldtekt – må betale erstatning

Den 31 år gamle mannen er senegalesisk statsborger med oppholdstillatelse i Norge. Han arbeider med enkeltstående prosjekter og mottar stønad fra NAV med ca. kroner 8 500 kroner per måned. Han er ugift og har to barn. Han erkjente ikke straffeskyld etter tiltalen.

Mannens forsvarer er svært overrasket over dommen:

– Den så jeg ikke komme. Nå må jeg lese dommen nøye for å vurdere om vi skal anke, sier mannens forsvarer, Ole-Petter Grythe Hoff, til Bergens Tidende.

Han kaller dommen fra Gulating lagmannsrett for overraskende og uventet.

Mannen var tiltalt for voldtekt på en hyttetur sommeren 2013. Hans samboers barndomsvenninne anklaget mannen for voldtekt, mens mannen hevdet det var frivillig. Kvinnen hevdet hun ble voldtatt mens hun lå og sov i sengen sammen med datteren sin. Flere andre skal ha vært med på hytteturen, blant annet senegaleserens samboer og deres felles barn.

Kvinnen forklarte ifølge dommen at hun våknet av at datteren gråt. Da hun våknet følte hun at en person hoppet av henne og at dynen var av henne. Hun oppsøkte voldtektsmottak i Bergen da hun kom hjem, hvor de kunne bekrefte at kvinnen og tiltalte hadde hatt samleie.

Ifølge tiltalte gikk han inn feil soveromsdør den aktuelle natten. Han mener at kvinnen gjorde tilnærmelser mot ham og sier at kvinnens datter ikke var i sengen.

Juryen svarte nei på skyldspørsmålet. Lagmannsretten var delt spørsmålet om erstatning, men flertallet kom fram til at tiltalte har påført kvinnen en krenkelse som utløser en oppreisning på 150.000 kroner. Kvinnen har hatt betydelige problemer etter hendelsen og har blant annet slitt med angst, heter det i dommen.

Det er mindre strenge beviskrav når det gjelder erstatning enn ved skyldspørsmålet, der enhver rimelig og fornuftig tvil skal komme tiltalte til gode.

NTB som har vært kilde til saken for Nettavisen og Bergens Tidende valgte å utelate mannens etniske bakgrunn, samt behov for tolk under rettssaken, for sine lesere.

Relatert:

Exit mobile version