Site icon Lykten

Statsadvokaten trekker anken – full seier til Frieord

Høyesteretts ankeutvalg tillot at anken mot Frieord ble fremmet til Høyesterett og saken var berammet nå før jul. I utgangspunktet er det svært få saker ankeutvalget tillater å komme til Høyesterett. Nesten ni av ti saker som blir anket til Høyesterett blir avvist.

Bare noen uker før saken var berammet valgte derimot statsadvokaten i Oslo å trekke anken.

Det vil si at dommen fra lagmannsretten blir stående.

I lagmannsretten ga tre lagdommere og fire meddommere full frifinnelse for redaktøren av Frieord, Thorgrim Bredesen.

Statsadvokaten gir ingen begrunnelse for hvorfor anken blir trukket.

Saken

Thorgrim Bredesen var tiltalt for å ha publisert en artikkel på Frieord hvor han navnga en overgrepsdømt afrikansk mann.

Tiltalen gikk ut på at Bredesen hadde krenket privatlivets fred ved å ha gitt offentlig meddelelse om personlige forhold.

Aktor i saken, Vibeke Gjøslien Martins, mente at det å offentliggjøre navnet på den overgrepsdømte mannen ikke falt inn under ytringsfriheten. Hun ønsket derfor å ilegge Bredesen en bot på 15.000 kroner pluss saksomkostninger. I tillegg ville hun inndra den aktuelle artikkelen til fordel for staten.

John Christian Elden, som representerte Frieords redaktør i retten, prosederte i lagmannsretten på at den aktuelle dommen mot den overgrepsdømte mannen ikke var unntatt offentligheten og at det således ikke forelå noen begrensninger på å navngi mannen i artikkelen.

Elden viste til offentlighetsprinsippet som blant annet fremgår av Grunnlovens paragraf 95, «at rettsmøtene er offentlige og forhandlingene og rettsavgjørelsene kan gjengis offentlig, hvis ikke annet er bestemt i lov eller av retten i medhold av lov».

Les saken som startet det hele her:

Les også:

Exit mobile version