Site icon Lykten

Svalbard får moske

Tromsø må nå se seg slått i tittelen om byen som har «Verdens nordligste moske». Den tittelen går nemlig snart til Longyearbyen på Svalbard.

Etter en nesten 15 år lang prosess, har den muslimske Alnor-stiftelsen i Tromsø nå fått klarsignal til å starte byggingen av en moske i arktis. Det er forretningsmannen Hamad Al Gamas som har stilt økonomisk garanti for byggeprosjektet.

Gamas har gitt stiftelsen Alnor Senter i Tromsø beskjed om at pengene er på vei. Det skal dreie seg om 11.5 millioner kroner i første omgang, og så et tilskudd på 5 millioner når alle planene er godkjente og byggingen har begynt.

Moskeen vil ha en forholdsvis lav og moderne profil uten tårn og ha plass til ca. 200 besøkende. Det er den tidligere imamen i Alnor senter som allerede denne sommeren vil være på plass i Longyearbyen for å overse arbeidet og samarbeide med lokale myndigheter.

Som følge av dette søker nå Alnor Senter en ny imam til sin moske i Tromsø.

Det var samme finansmann som sørget for at Tromsø og Alnor stiftelse fikk sin moske i Tromsø i 2010.

NRK: Bygger arktisk moske

Arbeiderpartiet støtter byggingen

Eduardo da Silva som har sittet i kommunestyret for Arbeiderpartiet i Tromsø, reagerer positivt da han får høre om planene for en moske på Svalbard:

– Vi var positive til en moske i Tromsø i 2010 da Alnor søkte, og har samme innstilling denne gangen også. Longyearbyen er en mangfoldig by med folk og etnisiteter fra alle deler av verden. En moske vil bare forsterke den internasjonale profilen til Longyearbyen som et sted der alle er velkomne.

NRK: 20 millioner til moske i Tromsø

Vil ligge lenger nord enn Svalbard kirke

Et av de ømtålige punktene i søknaden til norske myndigheter har vært at tomten ligger nordligere enn Svalbard kirke og dermed vil gjøre moskeen til verdens nordligste gudshus.

SVALBARD KIRKE: Verdens nordligste kirke får snart besøk av verdens nordligste moske. Ifølge Alnor senter i Tromsø vil første spadetak komme våren 2017. Ferdigstillelse vil være høsten 2018.

Svalbard kirke så dagens lys i 1921, men måtte bygges opp igjen etter andre verdenskrig etter å ha brent ned. Kirken som står der idag ble oppreist i 1957.

Biskopen i Nord-Hålogaland som har ansvaret for Svalbard kirke, mener at moskeen vil bli et fint tilskudd til Svalbard, som har slitt med befolkningsreduksjon i lenger tid etter at flere av gruvene har blitt lagt ned.

– Vi ønsker mer liv og aktivitet på Svalbard. En moske vil gjøre øygruppen mer attraktiv for muslimer, ikke bare fra Norge, men også fra Russland.

ABC Nyheter: Miljøpartiet De Grønne ønsker asylmottak på Svalbard

På spørsmålet om hva han synes om at moskeen skal ligge nordligere enn kirken svarer biskopen følgende:

– Vi har fått noen reaksjoner på det, men det er ikke verre enn at vi alle må stå sammen og forene oss i vår tro.

OPPDATERT: For de av våre lesere som ikke fikk det med seg, så ble denne artikkelen lagt ut den 1. april. Enn så lenge er det altså ikke planlagt noen moske på Svalbard.

Exit mobile version