Site icon Lykten

Sykehjem ville ikke akseptere kvinnefiendtlige plagg – mistet kontrakt med kommunen

Stavanger kommune har nå brutt kontrakten med Blidensol sykehjem etter at ledelsen ikke ønsket at de ansatte skulle bruke religiøse og politiske klær under arbeidstiden.

Det privatdrevne sykehjemmet skal ifølge LMD (Likestilling og mangfoldsdirektoratet) ha opptrådt lovstridig.

Det hele startet sist høst da sykehjemmet fikk kritikk fordi de ikke tillot ansatte å bære turban, hijab og palestinaskjerf i arbeidstiden.

Les også: Diskriminerende at fremmedspråklige sykehjemsansatte må lære seg norsk

NESTE STEG: Hvis man tillater religiøse klær i arbeidstiden, hvor vil da grensen gå i fremtiden? (Foto: Illustrasjonsbilde).

Det var en muslimsk ansatt som først sendte inn en anmeldelse til LDO (Likestillings- og diskrimineringombudet).

Ombudet konkluderte med at sykehjemmet hadde brutt diskrimineringslovens paragraf 6 om etnisitet.

Styremedlem og talsmann for styret ved Blidensol, Thomas Middelthon, har under saksgangen vist til at EU-domstolen nylig bestemte at europeiske arbeidsgivere har rett til å bestemme over ansattes religionsutøvelse i arbeidstiden.

Fra NRK.no:

EU-domstolen konkluderte i dag med at europeiske arbeidsgivere rett til å bestemme over ansattes religionsutøvelse i arbeidstiden. Denne tvisten står i dag ved sykehjemmet i Stavanger, som i høst fikk kritikk fra både kommunen og Likestillings- og diskrimineringsombudet fordi de nektet sine ansatte å bruke religiøse hodeplagg i arbeidstiden.

– Vi har hatt et hylekor imot oss som ikke har forstått det, som har kalt oss rasister og all verdens. Jeg håper nå at meningen får en annen vending, sier Middelthon.

– Jeg forventer i at vi får medhold i at vi kan gå inn for vårt nøytrale arbeidsantrekk på Blidensol. Det er alt vi forlanger, sier Middelthon.

– Det eneste saken gjelder er arbeidsantrekk, og der inngår ikke hijab. Det er helt forståelig når det gjelder demente pasienter, legger han til. (Sitat slutt).

Men LDM avviste EU-domstolens avgjørelse og har gitt Stavanger kommune rett til å heve avtalene med sykehjemmet basert på diskriminering av de muslimske arbeiderne.

Les også: Ønsker egne muslimske sykehjem i Norge

En muslimsk sykepleier har blitt sykemeldt med stressanfall etter hun ikke fikk gjennom kravet om å få bruke det religiøse tvangsplagget.

MUSLIM: Yaha Gapuraejva mener at det viktigere for henne å bruke hijab enn å jobbe på sykehjemmet. – Akkurat nå er det vanskelig å tenke. Jeg ville bare beskytte meg selv, mine rettigheter og min tro, sier hun til NRK. (Skjermbilde/NRK).

Sykehjemmet har ikke fått noen støtte fra lokalpolitikerne i Stavanger og ordfører Christine Sagen Helgø fra Høyre støtter endog kommunens avgjørelse om å kutte samarbeidet med Blidensol.

STØTTER HIJAB-BRUK: Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, mener at introdusering av religiøse plagg i arbeidslivet skal aksepteres.

Les også: Hijab-drama i frisørsalong endte i retten – men hva skjedde egentlig?

Tillatelse til å ikke vaske seg

I England har leger og sykepleiere med muslimsk tro fått tillatelse til å ikke vaske seg etter behandling av pasienter.

Kvinnelige muslimer som jobber på sykehus får nå lov å dekke seg til helt til hendene, selv om hygienereglene tidligere kun har tillatt tildekking til albuene.

Man skal ha fått tillatelse til å bruke engangshansker som går opp til albuene. Dette ble kritisert av en helseorganisasjon da man mente det ville være vanskelig for sykepleierne å bytte engangshanskene hver gang man behandlet en ny pasient.

Ønsket om bekledning kun til albuene og jevnlig vasking og skrubbing ble innført da man ønsket å redusere antall pasienter som døde av såkalte superbakterier og sykdommer som smitter ved berøring.

Dette ble altså veid lettere enn retten til muslimene å følge sine religiøse klesregler.

Relatert:

Sykehjem:

Islam i Norden:

 

Exit mobile version