Site icon Lykten

Syrisk asylsøker dømt for mordbrann i Høyanger

Det var kun snarrådighet fra småbarnsfaren sin side som gjorde at han og de to barna overlevde.

Det var den 27. februar i fjor at den 33 år gamle syriske asylsøkeren tente på boligen han selv bodde i.

33-åringen hadde stjålet en rekke ting fra de andre beboerne i leilighetskomplekset, blant annet leker fra barnefamilien han senere forsøkte å drepe.

Politiet ransaket til slutt leiligheten hans og dette skal ha gjort den syriske asylsøkeren så sint at han tente på hele bygningen.

Fra dommen i Gulating lagmannsrett står det:

– Brann- og tryggingsrådgiver, Børn Olav Bakkhaug, som har vært oppnevnt som sakkyndig for tingretten og lagmannsretten, forklarte at B og barna hadde flaks som overlevde. I følge Bakkhaug ville de neppe klarte å komme seg ut dersom dette hadde skjedd ett til to minutter senere. I følge Bakkhaug ble brannen startet på et av de verste stedene, nemlig nede i første etasje ved hovedtrappeløpet. Faren var da særlig stor fordi røyken med branngasser raskt beveget seg opp i øverste etasje, der gassene lett kunne antennes. Det var dermed ikke nødvendig at brannen ble spredt med flammene, noe som ville tatt lengre tid. I følge Bakkhaug var omstendighetene slik at sannsynligheten for at liv skulle gå tapt var på ca 80 %.

– Lagmannsretten legger i skjerpende retning vekt på at A antente brannen på et tidspunkt (fredag ca. klokken 1730) det var stor sannsynlighet for at mange var hjemme. Normal arbeidstid var over og barnehager var stengt. Det var derfor sannsynlig at noen sov middagshvil eller at barn så på barne-TV. Som nevnt visste A at det bodde barn i byggets loftsetasje. Til tross for dette stiftet han brannen i et rom helt inn til gangen/trappeløpet, noe som medførte at hovedutgangen raskt ble fylt med røyk. Det vil alltid være vanskelig for en voksen person å ta seg ut av en røykfylt bygning. Når den voksne personen samtidig måtte ta seg av to små barn, ville oppgaven lett kunne blitt uoverkommelig. Dette visste A. Det er rene tilfeldigheter og svært snarrådig opptreden fra B sin side som er årsak til at ikke tre personer døde av røykforgiftning denne dagen.

Exit mobile version