Site icon Lykten

Umar Riasat dømt for NAV-drapet

Saken var oppe retten i Oslo tingrett 19. og 20. august, og 27-åringen er nå dømt til tvungen psykisk helsevern. Mannen har tidligere innrømmet de faktiske forhold, men ikke erkjent straffeskyld.

27-åringen har sagt at han følte seg truet av saksbehandleren i NAV, kvinnen som han stakk med kniv. Han skal ha hatt en klar oppfatning av at hun ville ha stukket ham først.

Mannen tilbrakte hele varetektsperioden fra august, på Dikemark sykehus der han har vært under judisiell observasjon.

Farlig

Psykologspesialist Pål Grøndahl har vært én av to rettspsykiatrisk sakkyndige i rettssaken, og har undersøkt den tiltalte sammen med spesialist i psykiatri, Rita Lyngved.

– Vi mener han er paranoid schizofren, med klare vrangforestillinger, og at han har psykotiske symptomer, oppsummerte Grøndahl i Oslo tingrett. Han beskriver dette som grunnleggende endringer av tenkning og oppfatning, og avflatende effekt på følelsene.

Umar Riasat har en historikk med gjentatte tilfeller av vold og trusler. Han var blant annet frifunnet i tidligere straffesaker fordi han var funnet utilregnelig og psykotisk i gjerningsøyeblikket. I en dom fra 2008 heter det at dommeren fryktet «gjentatte straffbare forhold av til dels alvorlig karakter» og at mannen «åpenbart har psykiske problemer».

Exit mobile version