Site icon Lykten

Ungjenter sex-trakasseres – men ordføreren ønsker gigant-mottak velkommen

På Veum kan det komme opptil 1200 nye beboere, dersom planene til UDI går igjennom. Da kan det bli et asylmottak som er større enn noe av det som finnes i Norge i dag, skriver NRK.

Det lille lokalsamfunnet teller 2.500 mennesker og lokalbefolkningen på Veum er svært opprørte over UDIs planer. Fra før har de allerede et mottak med plass til opptil 160 asylsøkere.

– Som nærmeste nabo og med et mottak fra før her, er jeg ikke så veldig overbegeistret for det. Hvis de sier at det er 1200 personer som skal inn, da blir det trangt. På det meste var det over 400 pasienter her. 1200 asylsøkere, hvor skal de få plass til dem, sier en av naboene til NRK.

Les mer: 12 år gammel norsk jente antastet av asylsøkere i Alta

Redd

Under et folkemøte om asylmottaket på mandag kom det fram at bygdas unge jenter føler seg svært utrygge med det mottaket som allerede er på Veum. Hvordan situasjonen vil bli med et gigant-mottak tør de nesten ikke tenke på.

Fredrikstad Blad skriver blant annet om en 16 år gammel jente som har opplevd så mange ubekvemme situasjoner at hun kvier seg for å ta bussen. Hun er ikke alene.

Les også: Asylsøkere sendte sex-meldinger og fulgte etter barneskole-jenter i Bardu

Sekstenåringen, som bor i nærheten av Veumalleen asylmottak med sine 120 beboere, har hatt flere ubehagelige opplevelser. Hun tok ordet på Ambjørnrød lokalsamfunnsutvalgs folkemøte, mandag, etter andre fortellinger om tenåringsjenter som får uønsket oppmerksomhet på bussen, skriver Fredrikstad Blad.

– Fra mitt perspektiv som ung jente, så føler jeg meg ikke trygg og jeg tror ikke jeg vil føle meg trygg, beskriver 16-åringen.

Den unge jenta har blant annet blitt klasket på rumpa og blitt satt i uhyggelige og ubehagelige situasjoner av asylsøkerne.

Les også: Må stenge barnehage etter ubehagelige episoder med asylsøkere

Hun stilte så et direkte spørsmål til panelet som på folkemøtet. Panelet besto blant annet av daglig leder i Veum Smart City, Siri Legernes, som ønsker å leie ut bygningsmassen til UDI.

– Hvordan skal jeg tas vare på, spurte hun panelet.

Det var det derimot ingen som kunne svare den unge jenta på.

Les også: Asylsøkere antastet mindreårige jenter på badeland

Ordføreren

Ordføreren i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård (AP), har gått høyt ut etter at planene om gigant-mottaket ble kjent.

Han har poengtert overfor lokalavisa at det ikke er kommunen som bestemmer om det blir et stort mottak, men han gir tydelig uttrykk for at han ønsker mottaket velkommen.

– Nå er det bare å brette opp ermene. Asylsøkerne bør få starte i praksis, lære språket og delta i lokalsamfunnet. Det fremmer integreringen langt bedre enn å sitte i et mottak og vente, sier ordføreren etter at nyheten om gigant-mottaket har kommet ut i media.

Ordførerens manglende engasjement for innbyggernes ve og vel, har derimot ikke gått upåaktet hen. På Twitter valgte flere å konfrontere ordføreren med hans manglende engasjement for byen.

Da Nygård blant annet velger å skylde på Listhaug for den ukontrollerte asylbølgen i høst, møter han kraftig motbør fra en politimann:

– Makan til ansvarsfraskrivelse. Trampeklappet ikke du for 10.000 under AP’s landsmøte…? Og nå sier du; hør med FrP…

Les også: Fredrikstad sykehus kan bli gigantmottak

Ordføreren svarer da svært bryskt:

– Du er jo helt på jordet, hvis du ikke skjønner forskjell på kvoteflyktninger og asylstrømmen i fjor høst.

Nygård får derimot passet sitt påskrevet av en annen debattant:

– Alltid artig med måten Arbeiderpartiet-politikere takler kritikk. «It’s never your fault» ikke sant?

– Les også: Asylsøker truet barnehagebarn og angrep ansatt

Veum

Hva framtiden til det lille tettstedet blir, ligger nå i hendene til UDI.

Regiondirektør i UDI, Siv Kjelstrup, sier til NRK at Veum er noe av det mest optimale de har per i dag og sannsynligheten er derfor stor til at det blir et mottak.

Les også: Sterk motstand mot asylmottak på Randaberg – hundrevis møtte frem

Exit mobile version