Site icon Lykten

Utenlandske studenter presser norske studenter ut av studier og boliger

Mens norske studenter må stille seg bakerst i køen for tildeling av boliger, samt må ut på det svært trange og dyre private boligmarkedet, kommer studenter fra utlandet til dekket bord.

Fra NRK.no:

– En av grunnene til at jeg valgte Norge og NTNU var at det var gratis. Jeg har ikke råd til å betale mye for å ta en mastergrad, derfor dro jeg ikke til USA. Jeg tror mange utenlandsstudenter ikke hadde kommet til Norge om det ble innført studieavgift, sier Prajin Joseph, mastergradsstudent ved kjemiingeniørstudiet ved NTNU.

Studentdemokratiet ved alle de 17 studentsamskipnadene har bestemt at utenlandsstudentene skal gå foran norske studenter i køen til studentboliger. Ved Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus har det ført til at 70 prosent av de som fikk tildelt bolig ved siste opptak i høst var utenlandsstudenter.

Les også: Huseier kaster ut studenter for å bosette asylsøkere i Stjørdal

NORSKE STUDENTER I MINDRETALL: På Kringsjå utgjør de utenlandske studentene over 60 prosent av de som får studentboliger og studerer gratis. – Nesten alle jeg har møtt her er utlendinger, det er noen nordmenn, men ikke mange, sier Klei Kagno til NRK.no. (Foto: Frieord.no).

I mangel av nasjonale tall har NRK forsøkt å legge de offisielle tallene oppå hverandre: I dag studerer rundt 23 000 utlendinger i Norge. Ifølge Norsk Studentorganisasjon har vi 37 651 hybelenheter i landet. Teoretisk er det bare 14 491 studentboliger igjen til over 200 000 heltidsstuderende norske studenter. (Sitat slutt).

Les mer: Sverige: 2.500 asylsøkere får bolig i uken – svenske studenter må bo telt

Så mens det absolutte flertallet av studenter som kommer til Norge får gratis studier og bostedsgaranti, er dette noe norske studenter i utlandet bare kan drømme om.

Faktum er at norske studenter sitter igjen med lån fra en kvart til en halv million kroner da de kommer hjem.

Fra NRK.no:

Mens det er gratis for utenlandske studenter å studere i Norge, er det dyrt for nordmenn å studere i utlandet. Mens studenter som blir hjemme og tar utdannelsen her i snitt sitter igjen med en studiegjeld i Lånekassen på 274 000 kroner, kommer norske studenter hjem fra utlandet med et studielån på hele 472 000 kroner. (Sitat slutt).

Kilde: NRK.no

Relatert:

Exit mobile version