Site icon Lykten

Utlendinger bak eldreransbølge i Groruddalen

Eldreransbølgen skal ha startet for alvor i mars og så fortsatt utover våren og gjennom sommeren. De utenlandske ranerne viser ingen skrupler og enkelte av ofrene har vært over 90 år gamle.

Det var onsdag ettermiddag og kveld at tre eldre kvinner ble lurt av falske TV-montører i Oslo. Politiet fikk inn den første meldingen klokken kvart på to, at to fremmede menn ringte på døren til en eldre kvinne på Ammerud og hevdet at de skulle reparere kvinnens TV. Den eldre kvinnen lot dem få komme inn, noe som resulterte i at de ranet kvinnen for hennes bankkort og pinkode. Kort tid etterpå var kontoen tappet. Senere på kvelden fikk politiet inn to lignende episoder.

BLIR LURT: Eldre mennesker åpner døren og blir lurt av utenlandske ransbander som forteller at de er fra TV-selskaper som Get og Canal Digital. Når de har «reparert» TV’en så skal de ha betalt og lurer til seg både bankkort og pinkoder. Bankkortene blir tømt kort tid etterpå. Politiet kan informere om at rom-bandene raner personer helt opp i 90-årene. (Illustrasjonsfoto)

25 anmeldte ran

Stovner politistasjon har fått inn over 25 anmeldelser fra eldre personer som har blitt ranet på lignende måte siden mars i år.

– Vi har hatt en kraftig opptrapping av eldrebedragerier de siste månedene. Vi betrakter dette som grov kriminalitet, og ser på flere forhold i sammenheng, sier Anne Solem, etterforskningsleder på Stovner politistasjon.

Samme ransmetode

Politiet kan vise til at de utenlandske ransmennene bruker den samme metoden. Det er to menn som utgir seg for å være fra et TV-selskap som foreksempel Get eller Canal Digital og at de må inn for å sjekke TV-en. De skal også ha sagt at de kommer fra Oslo kommune. Anne Solem forteller videre:

– Gjerningsmennene opererer som regel to sammen. Den ene av dem er noe eldre enn den andre. Alderen oppgis å være mellom 20 -35 år, hårfargen til sort. De snakker gebrokkent, men godt norsk. De skal ikke ha nordisk utseende og fremstår som hyggelige.

Har ransmennene på kamera

Politiet skal sitte på bilder fra overvåkingskamerer når ransmennene benytter seg av de stjålne bankkortene i minibanker. Målrettet etterforskning mot konkrete personer i de utenlandske ransmiljønene i hovedstaden, gjør at Solem har stor tro på at de vil kunne gå til pågripelse innen kort tid.

Solem ber også eventuelle vitner om å ta kontakt med politiet på 02800 eller på epost: stovner.tips@politiet.no

Ikke bare i Oslo

Også i andre byer og tettsteder i Norge forekommer identiske hjemmeran hos eldre mennesker. Telemarksavisa kunne i mai fortelle om lignende hendelser i blant annet Skien og Porsgrunn. Der går politiet ut med beskrivelse av ranerne som «utenlandske og mørke i huden».

Også i Trondheimsområdet har politiet advart mot spesielt kvinner med sydeuropeisk utseende med gulltenner som ringer på hos syke og eldre, og spesialiserer seg på å rane folk som bor i trygdeleiligheter og eldreboliger.

Rom-folk står bak

MØRKT HÅR OG IKKE-NORDISK UTSEENDE: Slik beskrives eldreranerne av ofrene sine. (Illustrasjonsbilde fra en rombande tatt av politiet)

Det skal i all hovedsak dreie seg om romfolk som kjører ukontrollert over grensene til Norge som følge av Schengen-avtalen, som står bak disse ransbølgene over hele landet.

 

Exit mobile version