Site icon Lykten

VG-journalist: De norske håndballjentene er for hvite

I det som må anses å være en av de største skivebommene i VG-sportens redaksjon iløpet av 2014, så skriver Jostein Overvik at det er for mange hvite spillere på landslaget.

BEDRE: Slik bør norske håndballspillere se ut, mener Jostein Overvik fra VG. (Foto: Franske landslagspillere).

Hvor er alle jentene fra Afrika og Asia, spør journalisten seg og påpeker at Norge siden gjennombruddet i 1986 «stort sett» har hatt etnisk norske jenter på landslaget.

Han ser misunnelig på det danske landslaget som for noen år siden hadde en gambisk spiller. Han nevner også fotball-landslaget og spillere som Tarik Elyonunoussi, Alexander Tettey, Omar Elabdellaoui og Joshua King. Men høyest setter han John Carew.

Det er hudfargen som er det viktigste for Overvik, som mener at spillere på det norske landslaget med bakgrunn fra andre europeiske land som Finland, Sverige, Tyskland og Kroatia ikke holder. De er også hvite, og det diskvalifiserer dem.

Når det gjelder bakgrunnen for hvorfor innvandrerjenter ikke hever seg innen lagidretter som fotball og håndball kommer imidlertid Jostein Overvik til kort. Han prøver seg med at «innvandrerfamilier fokuserer mer på utdanning enn idrett», men velger å stoppe tankerekken der. En videre fokus på dette ville muligens blitt for ubehagelig, eller politisk ukorrekt. Han avslutter istedenfor;

– Jeg vet ikke.

Men noe VG-journalisten vet, og påpeker, er hvor flott det er at den tidligere kolonimakten Frankrike har en majoritet av ikke-hvite spillere på sitt lag.

Men ville det virkelig vært så flott med en blodig historie som kolonimakt med dertil titusenvis av liv på samvittigheten som slaver, bare slik at vi kunne hatt noen av deres etterkommere på vårt landslag i 2014?

FOR BRUNT? Her kan vi se det norske landslaget i Cricket stilt opp på Ekebergsletta og hovedsaklig bestående av personer med pakistansk opphav. Kan noen prøve å forestille seg den mediestormen VG-journalisten hadde blitt utsatt for om han påpekt at denne troppen var «for brun»? (Foto: Det norske landslaget i Cricket).

VG sin redaksjon er blendahvit

Ikke sjelden har mediene fokusert på innvandring og integreringen av ikke-vestlige i det norske samfunnet. Eller rettere sagt mangelen på den.

Arbeidsplasser, skoler og nå altså idrettslag har kommet under lupen til journalistene. Ofte med moralske pekefingre og påpekninger, slik som i denne artikkelen som omtales her.

Men istedenfor å kikke ut i det norske samfunnet og finne feil, burde journalistene heller bare løfte på baken fra kontorstolen sin og speide utover kontorlandskapet sitt. Da vil de se dette:

LANGT MELLOM LIV OG LÆRE: Ja, ifølge norske medier bør enhver organisasjon, idrettslag og arbeidsplass speile det flerkulturelle samfunnet. Det er da rart at VG selv ikke går i bresjen for det. Hvem av disse på bildet i VG sin redaksjon er først ute til å gi fra seg jobben til en mørkhudet person? (Foto: Faksmile fra VG).

Overveldende negativ respons

Sjelden har en journalist møtt en så massiv negativ respons på en artikkel i sin egen avis. Av de til nå 150 innleggene på VG sin Facebook kommentarside så er det ikke en overdrivelse å si at 98% av leserne som har tatt seg tiden å kommentere på saken er irriterte og oppgitte over journalisten sitt forsøk på å bruke hudfarge som kriterie for et menneskes verdi.

Uten at vi skal gå dypere inn i den tankefeilen som VG-journalisten kom med, så lar vi VG sine egne lesere ta fatt i endel gode poenger og observasjoner omkring temaet.

Vi har valgt å legge inn 20 av dem, for å vise litt av mangfoldet i kommentarene som har kommet, og i tillegg bevare dem for ettertiden, ettersom man aldri vet når redaksjonen i VG skulle velge å fjerne dem alle uten forvarsel. (Trykk på bildet for å forstørre teksten, hvis det skulle være vanskelig å lese den).

 

 

Exit mobile version