Site icon Lykten

Vold mot hvite forherliges i norsk tegneserie som vises til skoleelever

MALCOLM X. Tegneserien The Urban Legend handler om den svarte superhelten Malcolm T. Madiba. Navnet er inspirert av Nelson Mandela og Malcom X, to av Yohannes egne forbilder.
MALCOLM X. Tegneserien The Urban Legend handler om den svarte superhelten Malcolm T. Madiba. Navnet er inspirert av Nelson Mandela og Malcom X, to av Yohannes egne forbilder.

Ifølge Vestby Avis og Dagsavisen reiser den norsk-afrikanske tegneserieforfatteren Josef Yohannes nå rundt til landets ungdomsskoler for å promotere tegneserien om den svarte superhelten Malcolm T. Madiba, som går under aliaset Urban Legend.

Overfor Dagsavisen poengterer Josef Yohannes at han selv ikke kan å tegne. Dagsavisen forteller at det er britiske Stevie Copter som tegner serien for Yohannes.

I tegneserien kan vi lese om en 29 år gammel svart lærer som heter Malcolm T. Madiba, som bor i den fiktive byen «Capital City». Han har ingen superkrefter, men når han kler på seg en trang gul skidress og en svart maske, blir han til den kampsportkyndige helten «Urban Legend».

Da kan ingen slemme hvite menn føle seg trygge.

Vold mot hvite

I tegneserien om den svarte superhelten Urban Legend er skurkene hvite, og de er menn. Gjennomgående for hele tegneserien er at The Urban Legend utfører grov vold mot hvite mennesker.

Som kjennetegn på brystet har Urban Legend en sort hånd, lik den «svart-makt bevegelsen» bruker i USA og Sør-Afrika.

Alt sammen satt i en sammenheng som gjør at leseren skal bejuble den rasistiske volden mot hvite.

Inspirert av Malcolm X og Nelson Mandela

Serieskaper Josef Yohannes sier at superhelten har fått sin navn etter Malcolm X og Nelson Mandela. La oss ta en rask gjennomgang av disse to personene og hva de sto for.

Malcolm X var en rasistisk svart-makt forkjemper og islamist i USA på 50- og 60-tallet. Malcolm X satt i sine yngre dager i fengsel for tyveri og innbrudd og ble muslim der.

Han forespråket sort overlegenhet og ønsket å separere sorte og hvite mennesker i USA, samt tok avstand fra Martin Luther King Jr. sin fredslinje og sameksistens på tvers av rase og hudfarge.

Han ble skutt og drept av tre afroamerikanere i 1965, etter å ha kommet i krangel med Nation of Islam, som han var medlem av tidligere.

Nelson Mandela var en afrikansk nasjonalist og kommunist, som i sin yngre dager sto bak en rekke terrorangrep og bombeattentat som drepte tusenvis av uskyldige mennesker, inkludert kvinner og barn.

Mandela kom fra en rik og velstående sort familie, men tok tidlig i livet en radikal vei for å skape en sort nasjon i Sør-Afrika.

Han var med å starte de militante og kommunistiske fløyen av partiet ANC, Umkhonto we Sizwe, også kalt «nasjonens spyd», som en reaksjon til de sørafrikanske myndighetenes bruk av makt mot den sorte og hvite befolkningens protester.

Organisasjonen snakket, og snakker fremdeles idag, åpenlyst om å drepe hvite og sang også slike fraser på sine møter.

Mandela var klar på at bruk av vold og terror var nødvendig. Blant annet minela man åkre til bønder og sprang bomber på kjøpesentre, banker og sportsarenaer, som resulterte i mange drepte og sårede, inkludert kvinner og barn.

Man la også bomber langs veiene, som drepte uskyldige på vei til og fra jobb. Dette sluttet man med, da mange av de drepte var sorte. Mandela og hans organisasjon torturerte og henrettet også sine egne som ikke var lojale nok eller var mistenkte for å samarbeide med myndighetene. Dette inkluderte kvinner og unge jenter.

En av de grusomste metodene man tok livet av sine egne på var blant annet ved å sette et bildekk over en person og tenne på personen. Dette førte til ufattelig smerte og en lang og pinefull død.

NECK-LACING: Nelson Mandela og hans organisasjon benyttet seg av svært grusomme drapsmetoder mot sine motstandere i Sør-Afrika. Den dag idag benyttes metoden i det raserte landet.

Under rettssaken innrømmet Mandela å ha vært en av lederne bak over 156 terroraksjoner. Han innrømmet også å ha sanksjonert utallige mord. Han ble allikevel spart dødsstraff.

Han ble under sitt fangenskap tilbudt løslatelse fra de sørafrikanske myndighetene, hvis han lovet å ta avstand fra terror og vold, noe han nektet.

Dette gjorde at selv Amnesty International nektet å akseptere Nelson Mandela som en politisk fange mens han satt i fengsel.

Organisasjonen til Mandela ble satt på terrorlisten av både Sør-Afrika og USA, og forbudt. Mandela sto på USAs terrorliste helt frem til 2008.

Dette er altså de to personene som serieskaper Josef Yohannes har brukt som forbilder for sin superhelt. Og nå får han reise Norge rundt og vise frem dette for norske skoleelever.

VOLD. Slemme hvite menn får som fortjent av den afrikanske superhelten.
SORT-MAKT: Den sorte hånden på brystet symboliserer den rasistiske «black power»-bevegelsen, som i all hovedsak kjennes fra USA. Dette mener norske skolemyndigheter er akseptabelt å vise for sine elever. (Faksimile: The Urban Legend forside, norsk versjon).

Relatert:

Exit mobile version