Site icon Lykten

Rikets tilstand – går vi riktig vei som mennesker?

En gang i blant er det greit å ta en pust i bakken. Å løfte hodet og se litt utover horisonten. Prøve å få litt oversikt i en ellers hektisk hverdag. De fleste nordmenn har fullpakkede dager og nok med å prøve å få livet til å gå rundt. Familie, arbeide, bolig og helse. I tillegg skal man også ha litt fritid skviset inn imellom regninger, kø, bleieskift og middagslaging.

Legger man på en nyhetshverdag hvor folk knapt husker hvem som var på forsiden av avisen dagen før og sosiale medier og TV’ fyller det som er igjen av tankene, så kan man være unnskyldt for å bli litt svimmel.

Nav-skandalen er vel en av få saker som har satt seg fast i det offentlige minnet den siste tiden. Det er et unntak. Undertegnede kan faktisk ikke huske noen annen toppsak fra den siste tiden. Og jeg leser på mediene hver dag.

Oljefondet er visstnok på over 10 tusen milliarder kroner. Befolkningen øker massivt i Norge og vi er snart dobbelt så mange mennesker i Norge som da undertegnede var i barnehagen på 1970-tallet. Oslo kjenner jeg snart ikke igjen. Er det kanskje ikke på tide å bremse toget, gå ut på perrongen og se seg litt rundt? Nyte dagen. Smake på god mat. Høre på god musikk. Uten å se på klokka når toget skal videre. Uten å bekymre seg for morgendagens problemer. Kanskje til og med snakke med noen om noe hyggelig? Eller den gamle floskelen, ringe en gammel venn?

Vi lever lenger, vi tjener mer, vi har høyere standard og vi mer kunnskapsrike enn noensinne i historien. Men er vi lykkeligere? Tenk på noe som gjør deg glad eller lykkelig. Forsøk å gjøre mer av det. Tenk på hva du kan være foruten i livet, som stresser deg. Bytt det ut med noe som gjør deg lykkelig. Selv om det kun er 1 time ekstra i uka. Det blir 4 timer i måneden. 48 timer i året. Livet vil være akkurat det lille glimtet bedre. Kanskje det gir deg litt mer kraft på andre områder i livet der du føler du har stagnert. Og så litt etter litt løfter du deg opp psykisk og fysisk. Og før du vet ordet av det, så våkner du med litt mindre stress, angst og uro, enn i går.

For hva skal man med et moderne og høyteknologisk samfunn, hvis vi som er drivstoffet ikke fungerer riktig? Hvis vi som mennesker ikke utnytter kraften vår riktig? Nå som vi står innfor høytiden – kanskje den mest stressende i året – så prøv å tenke på hva som er viktig. Familien din. Barna dine. Vennene dine. Ikke bekymre deg for mye om gaver og riktig mat. Men at de menneskene du deler gavene og maten med har din fulle oppmerksomhet.

Det vil bli husket mer enn om ribba var «perfekt» eller hva de fikk i gave.

Exit mobile version