Site icon Lykten

Lyver VG bevisst om «gassangrepet i Douma»?

Av Christen Krogvig – samfunnsdebattør

Det påstått gassangrepet i Douma 7. april 2018 er viktig. Dels fordi det ble brukt som begrunnelse (påskudd) for et amerikansk-fransk-britisk angrep mot Syria. Og dels fordi dette angrepet fant sted i et område der syriske myndigheter overtok kontrollen like etter angrepet. Når opprørerne har kontrollen på slike åsteder foretar ikke kontrollorganet OPCW FFM (The Fact-Finding Mission of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons ) så vidt jeg har forstått åstedsgranskninger. Men i Douma var det endelig regjeringen som hadde kontrollen over åstedet. OPCW FFM ble derfor invitert inn til åstedsgranskning og det var derfor mulig å få foretatt en seriøs granskning av det påståtte angrepet.

Etter at Douma ble frigjort kunne innbyggerne fortelle om hva som egentlig skjedde 7. april. Og mange av de som deltok i videoene som skulle bevise at Assad hadde gasset innbyggerne i Douma har i ettertid vitnet om at det hele var satt i scene. Et skuespill for å rettferdiggjøre et angrep på Syria. (I følge denne videoen skal terroristene også ha forgiftet kristne barn som da hadde tatt til fange for å kunne vise frem lik av drepte barn.)

OPCW FFM gjorde imidlertid en rekke grundige undersøkelser. De skal også ha gravd opp lik for å finne ut om disse hadde blitt eksponert for giftgass.

I OPCWs pressemelding om granskningen av dette angrepet heter det: «The results show that no organophosphorous nerve agents or their degradation products were detected in the environmental samples or in the plasma samples taken from alleged casualties. Along with explosive residues, various chlorinated organic chemicals were found in samples from two sites, for which there is full chain of custody. Work by the team to establish the significance of these results is on-going. The FFM team will continue its work to draw final conclusions.»

Det OPCW FFM her skriver er at det ikke er funnet noen spor av nervegass i Douma. Men det er funnet klorforbindelser. Klorforbindelser oppstår i alle husbranner ettersom alle moderne hus inneholder bygningsmaterialer som inneholder klor. (Bla. PVC-rør). Pressemeldingen ble publisert 6. juli, 3 mnd. etter det påståtte gassangrepet. Der heter det at det at OPCW FFM vil fortsette å granske betydningen av klorforbindelsene. (I et større dokument som fra OPCW datert 24. august heter det at OPCW arbeider videre med hendelsen med påstått bruk av kjemiske våpen i Douma, og at OPCW akter å publisere en endelig rapport.)

Det vi vet er med andre ord: 1. Det er ikke funnet noen spor av nervegass i Douma. 2. Mange av de som deltok i videoene som skulle tjene som bevis for det påståtte gassangrepet hevder at det hele var skuespill. 3. Det er funnet klorforbindelser i Douma, og OPCW FFM har så langt, vel 5 måneder etter hendelsen, ikke hevdet at disse klorforbindelsene skiller seg fra klorforbindelsene som oppstår i alle husbranner. 4. Når vi vet at det ble arrangert et «gass-skuespill» i Douma 7. april vil det være et merkelig sammenfall om det tilfeldigvis også ble brukt kjemiske komponenter på det samme stedet på den samme datoen.

VG hevder noe annet

I et oppslag i VG 11. september skriver imidlertid journalist Amund Bakke Foss:

«VG intervjuet Beiraqdar den gangen, da slaget om Øst-Ghouta pågikk som verst. Det slaget tapte Jaish al-Islam, etter at det syriske regimet og deres allierte etter all sannsynlighet brukte kjemiske våpen i Douma, den største byen i Øst-Ghouta. Gassangrepet utløste massive internasjonale reaksjoner, og USA, Frankrike og Storbritannia angrep det syriske regimet som straff, men kun for en natt.»

«Nå forklarer Jaish al Islam også mer i detalj om hva som skjedde da de forlot Ghouta. De overga seg nemlig dagen etter gassangrepet mot deres kjerneområde, som drepte minst 40 mennesker.»

«Angrepet har vært omstridt. Assad-regimet og Russland hevder det er oppspinn, men «Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen» (OPCW) bekrefter funn av klorgass i Douma, brukt den dagen. Den FN-opprettede granskingskommisjonen for Syria, konkluderte også med det samme. FN sier også at enkelte av symptomene peker dessuten på at det også ble brukt en annen gass, mest sannsynlig nervegass.»

Det VG skriver står i så skarp kontrast til det som står i pressemeldingen fra OPCW om angrepet i Douma at det hele fremstår ikke bare som manipulativ journalistikk, men som blank løgn.

Jeg har for øvrig også tidligere i en blogg reist spørsmålet om VG lyver bevisst om gassangrep i Syria? Det dreide seg om det store (og relle) angrepet i Gouta i 2013.

Amund Bakke Foss farer med usannheter. Og det må han være klar over.

(Både VG og journalist Amund Bakke Foss er invitert til å komme med samtidig tilsvar. Henvendelsen med tilbud om tilsvar ble ikke besvart..)

BRUKT I PROPAGANDA. Det har blitt avslørt i ettertid at barna brukt i propagandavideoer mot Syria ikke var utsatt for gassangrep.
Exit mobile version