Site icon Lykten

Kommune må spare og senker varmen på eldrehjemmet – oppgir innvandring som årsak

PLEDD OG VARME KLÆR: Pleietrengende i Motala kommune må belage seg på lave temperaturer, da kommunen må spare inn på grunn av kostnaden for masseinnvandringen de siste årene. (Foto: Pixabay).

I den svenske kommunen Motala sier kommunalråd Kåre Friberg (M) at kommunen har lånt og levd over evne og midler i mange år, og at man nå må gjennomføre innsparinger. Et av tiltakene kommunen planlegger er å senke varmen i kommunens lokaler, inkludert på eldrehjemmet.

I 2018 gikk kommunen med minus 20 millioner kroner. Man skylder fremfor alt på feilaktige prognoser om pensjonsutbetalinger og dårlig oppfølging av økonomien. Utover den senkede temperaturen overveier man også å stoppe med varm kveldsmat som lages på kommunens storkjøkken og erstatte det med ferdigmat som varmes i mikrobølgeovn.

Skylden for den økonomiske situasjonen legger Kåre Friberg på det tidligere rødgrønne styret og fremfor alt på mottakelsen av migranter.

«Vi har ganske bra kontroll på situasjonen nå, men selvfølgelig har vi en anstrengt økonomi. Vi må verne om vår kjernevirksomhet; pleie, skole og omsorg. Så vi ser på hva vi aller nødvendigst må tilby».

Les også: SVERIGE: Skylder kommunekrisen på de eldre – må låne 50 milliarder for å takle innvandringen

MOTALA KOMMUNE: På kommunens hjemmesider presenterer man seg som svært en flerkulturell kommune. Nå har imidlertid regningen for masseinnvandringen kommet, noe som har skapt uro hos kommunens ledelse. (Foto: Motala kommune).

Les også: SVERIGE: Gir 5 MILLIARDER til ulovlige asylsøkere – stenger sykehus pga pengemangel

Ifølge Friberg vil man «selvfølgelig verne om de eldre» og «de skal ikke sitte og fryse på sine hjem», men «de kan for eksempel ha pledd».

Friberg er lei seg for at regjeringen ikke kompenserer kommunene for utgiftene man pålegger dem. De ekstra pengene som man nå får rekker ikke på noen måte og han påepeker at Motala i dag er landets 32. mest segregerte kommune, som kommer til å kreve store økonomiske og administrative innsatser i tiden fremover.

«De kan for eksempel ha pledd», Kåre Friberg, Kommunalråd, Motala

Motala er nemlig en av de kommunene som gir nyankomne migranter fra Afrika og Midtøsten førstevalg på boliger, foran kommunens egne syke, eldre og barnefamilier.

Motala har per i dag store utgifter i forbindelse med integrering og bosetting av migranter. Det inkluderer møter om kjøp av hvitevarer og dagligdagse gjøremål, eller informere migrantene om hvordan systemet fungerer med foreldremøter, aktuelle temaer eller forklare svenskenes verdigrunnlag, sier Susanna Asknert fra kommunens Ressursteam IN.

Les også: Svensk kommune kjøpte tre boliger til 14 millioner for EN muslimsk mann, hans TRE koner og 16 barn

Nyheten fra Motala kommer samtidig som en video har lekket ut fra Södertälje sykehus, der en pasient ber om medisin, men blir bryskt avvist av sykepleieren.

«Vær stille ellers får du ingen medisin!».

Les også: 15.000 svenske pensjonister risikerer å sulte ihjel

Kilde: Samnytt.se

Relatert:

 

Exit mobile version