Site icon Lykten

Kommunenes frivilligsentraler bør ta seg av gavepakking

Skitne klær, kondomer, søppel og lapper med ondsinnede beskjeder blir «donert» til ulike hjelpeorganisasjoner som samler inn julegaver til fattige og trengende. I flere tilfeller har disse «gavene» blitt gitt videre, uten å sjekke innholdet.

Å legge til at sånt er direkte forkastelig er nok unødvendig.

Også i år har denne typen handlinger fått oppmerksomhet. Da både organisasjoner som Hjelp oss å hjelpe, og andre frivillige, har opplyst at de har mottatt slike ting.

– Det skjærer i hjertet. Virkelig. Jeg hadde vært knust om mitt barn hadde åpnet en slik gave, sier Trine Langeland, leder for hjelpeorganisasjonen Hjelp oss å hjelpe i Rogaland.

– Ville gi barn ondsinnet beskjed og kondom i julegave, NRK 10. desember 2018

NRK og Rogalands Avis publiserte den 10. desember i år en historie om hvordan organisasjonen Hjelp oss å hjelpe fant en julegave hvor noen hadde pakket inn en kondom og en lapp med en ondsinnet beskjed.

Juelgaven det er snakk om var pakket inn til et barn.

Pakken var merket til et barn, og ble funnet i en av handlekurvene i Rogaland. Inni var det et pappbeger med en åpnet kondompakke, et kondom og en ondsinnet beskjed på lapp.

«Disse skulle moren og faren din brukt, når dem likevel ikke har råd til å kjøpe gave til deg!»

– Ville gi barn ondsinnet beskjed og kondom i julegave, NRK 10. desember 2018

Ingen ny trend

Tilbøyeligheten med å gi ondsinede gaver til folk som er lavest på rangstigen i samfunnet er ikke akkurat nyskapende. Allerede på 2000-tallet kunne norske aviser rapportere om denne type ting.

Faksimile fra Romerikes Blad 27. desember 2000.
Faksimile fra Aftenposten 21. desember 2005.
Faksimile fra Adresseavisen 21. desember 2009.

At folk ikke har endret seg siden den gangen kommer likevel ikke som noen overraskelse. Det å sparke nedover har alltid vært en av de mørkere sidene ved mennesker.

Hva som derimot overrasker meg, er at folk lar seg sjokkere over slik adferd. Det er jo ikke slik at det er noe nytt akkurat.

Videre overrasker det meg at ikke kommunenes frivilligsentraler hjelper til med gaver til fattige og vanskeligstilte. Med å pakke opp, undersøke og pakke inn gavene på en skikkelig måte. Slik at folk som får gavene kan være trygge på at de er forsvarlige.

Slik det er nå, er det den enkelte organisasjon eller enkeltpersoner som tar seg av gavene. En oppgave som med fordel kunne blitt utført kommunalt. De fleste av oss har nok én eller to timer å avse i julestria, til å møte opp ved frivilligsentralen og pakke inn skikkelige gaver.

Exit mobile version