Site icon Lykten

NRK avslørt: La inn Breiviks manifest på kommentarfelt hos konkurrent

NRK Marienlyst - Radiohuset (Kringkastingshuset) - Wikimedia Commons.

Den venstreradikale statskanalen NRK ble nylig tatt med fingrene i honningkrukken, etter at de la inn terroristen og massedrapsmannen Breiviks manifest på kommentarfeltet til nyhetskonkurrenten Resett.no.

Redaktør i Resett, Helge Lurås, kaller NRKs oppførsel for «Det mest groteske tilfellet av manipulativ stigmatisering jeg har sett fra den kanten», i et tilsvar på Resett.

NRK hadde i en periode kopiert inn Breiviks manifest, oversatt til nynorsk, inn i debattprogrammet Disqus, som ligger åpent for alle leserne under artiklene hos Resett. 

Manifestet i seg selv var et klipp-og-lim prosjekt, med sitater av mange statsledere, politikere, forfattere og samfunnsengasjerte mennesker og blir sett på som et dårlig strukturert og rotete arbeide uten klar substans eller ideologi.

NRK og prosjektleder Stig Morten Lorentzen Waage, fulgte opp sine innlegg på Disqus forumet med å sende eposter til Helge Lurås, der man kom med en rekke insinuasjoner og spørsmål som skulle sette ham i et dårlig lys:

Fra Resett:

Hei,

Jan A. Johansen har i vinter sendt inn til sammen 39 innlegg til debattene på Resetts hjemmesider. Dette er ingen faktisk person, men en figur laget av NRK Satiriks.
Alle de 39 innleggene har til felles at de er hentet direkte fra manifestet til Anders Behring Breivik, og så oversatt til nynorsk.

Samtlige 39 innlegg er godkjent og publisert av Resett. Du kan se en oversikt over alle innleggene her: https://disqus.com/by/janajohansen/

I den forbindelse har vi noen spørsmål til deg, som vi vil bruke i en nettsak som kommer på nrk.no/satiriks

Synes du det er greit at Resett videreformidler dette?

Hva synes du om at Resett publiserer konspirasjonsteorier og hatefulle innlegg mot minoriteter?
Hvordan vil du beskrive likhetene mellom det politiske innholdet i manifestet og dine egne meninger om islam, feminisme, mainstream media og politisk korrekthet?

Har du noensinne vurdert å forlate jobben som redaktør for Resett etter kritikk om at dere videreformidler hat og konspirasjonsteorier?

Du må gjerne komme med andre kommentarer i tillegg, som vi også vil ta med i nettsaken.

mvh
Stig Morten Lorentzen Waage
Prosjektleder, NRK Satiriks

Det NRK ikke regnet med var at Lurås og Resett blåste opp saken på sine egne forsider og avslørte NRKs operasjon mot nettstedet. Det vil nå også svært sannsynlig komme inn klager på NRK til både Kringkastingsrådet og PFU.

Det hele skal også ha vært delt med redaksjonene hos blant annet VG, som bare timer etter at NRK hadde sendt Lurås eposten med spørsmålene, sendte ham nærmest identiske spørsmål i en egen email.

Det har også under bearbeidelse av denne saken kommet frem at at Stig Morten Lorentzen Waage har bidratt med bilder til det kommunistiske partiet Rødt, som kan ses her. Det er uklart om Waage har noen ideologiske forankring med partiet, som eventuelt ville gitt ham politiske motiver for angrepet mot Resett.

Les også: De rødeste partiene fosser fram på siste utgave av journalistenes «partibarometer»

NRK har tidligere blitt avslørt som svært venstreorientert og har blitt omtalt som en «versting» av NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk i 2016, I perioden 2011-2016 ble NRK dømt i snitt 10 ganger i året for brudd på pressens retningslinjer, Vær varsom-plakaten og redaktørplakaten.

Les også: NRK – propagandaministeriets største våpen

Relatert:

Exit mobile version