Site icon Lykten

NRK Radio: «Donald Trump er nazist»

Eva Joly i 2011. (Foto: N4thaniel / CC BY-SA 3.0)

Det folkekjære NRK-programmet Nitimen med programleder Trond-Viggo Torgersen, intervjuer den franske miljøparti-politikeren og advokaten Eva Joly (Født Gro Farseth). Joly (76) er født i Norge og kanskje mest kjent som korrupsjondommer i Frankrike. Hun har en fortid som inngift i en overklassefamilie i Paris og var med på kommunistiske studentbevegelsene i den samme byen på 1960-tallet. Etter det klatret hun i det franske justissystemet. I dag er hun Europaparlamentsmedlem og brukes ikke sjelden av media som ekspert eller for kommentarer på internasjonale temaer.

Denne gangen ringer Nitimen og Trond-Viggo Torgersen til Joly, der hun sitter i 8. etasje i Paris, med utsikt over Eiffeltårnet fra sin luksusleilighet.

Joly forteller om hvordan franske myndigheter takler koronaviruset med karantener og regler for bevegelser utenfor hjemmet, og om hvordan gatene utenfor henne leilighet er tomme. Deretter går programleder Trond Viggo Torgersen inn på koronakrisen i Norge, Sverige og USA.

Programmet kan høres her og innslaget med Joly, Torgersen og omtalen av Trump strarter straks etter 19 minutter. Det er verdt å legge merke til at helgeversjonen av Nitimen er den mest populære og det ikke er sjelden at man har over 1 million lyttere.

Nitimen: Her i Norge har vi gjort det på vår måte. Men det er jo også strenge tiltak USA ser ut til å gjøre det på sin måte. På en veldig rar måte.

Eva Joly: De gjør det på en nazistisk måte. Det er helt annerledes, ikke sant.

Trond-Viggo Torgersen: Hva mener du med det?

Eva Joly: (ler) Den nazistiske Trump-metoden.

Trond-Viggo Torgeren: (ler forsiktig) Ja..

Eva Joly: Her ser vi jo katastrofen det er for et land å ha en nazist som leder. Det som er viktig for ham er å bli gjenvalgt og han tror at han kan bli gjenvalgt om bare økonomien er oppe og går og derfor vil han ha folk i arbeid, for å ikke ha 20 millioner arbeidsledige. Det er det som motiverer ham.

Trond-Viggo Torgersen: Mm. Så har han synes ikke han har råd til…han vil ofre folket for pengene. Dette er jo veldig stygt sagt da…men..

Eva Joly: Heldigvis har USA flinke guvernører som står imot, men akkurat nå så oppmuntrer han til opprør mot de demokratiske guvernørene.

Trond-Viggo Torgersen: Dette er heldigvis langt unna.

NRK Radio går til musikkinnslag.

At NRK radio ikke stopper Eva Joly i det hun kaller USAs president for nazist i beste sendetid, avslører mye om kanalens politiske retning og programlederens egen politiske preferanse. Og journalistiske integritet. At programmet også fremdeles ligger ute, viser at NRK ikke kan anses for å være en seriøs informasjonskanal, selv om Nitimen ligger under underholdningsavdelingen.

Innslaget bør ligge på søppeldynga. Og Joly bør ha mottatt sin siste telefon fra norske medier.

 

Exit mobile version