Site icon Lykten

Romkvinner skjulte narkotikasalg bak tiggeri – nå er seks av dem dømt til fengsel

(Foto: Politiet).

Romfolk som ankommer Skandinavia i stort omfang står bak grovere og mer etablert kriminalitet enn tidligere antatt. Det viste en domsavsigelse fra Gøteborg nylig, der seks kvinner solgte narkotika på gaten bak en tiggerfasade.

Det var etter tips fra allmennheten at svensk politi aksjonerte mot den organiserte narkotikahandelen rundt sentralbanestasjonen i Gøteborg. Pågripelsen kommer etter to måneder med spaning og ressurskrevende arbeide.

Da politiet slo til fant man en lang rekke narkotikaklassifiserte preparater som kvinnene solgte. Kjøperne har ifølge politiet lagt penger i tiggerkopper og samtidig plukket opp narkotikaen fra den samme koppen. Andre måter å selge narkotikaen har vært å gjemme den i strømbokser, blomsterbed i parker, søppelkasser og sigarettpakker.

Et lite utvalg av respetbelagte preparater og narkotika som svensk politi beslagla fra hitreiste romkvinner. (Foto: Politiet).

Seks romkvinner ble pågrepet og siktet for tilsammen 35 tilfeller av dokumentert narkotikasalg. Kvinnene er i alderen 19 til 56 år og kom fra Romania under påskudd av å tigge for å overleve.

Under kjolene hadde romkvinnene også store summer med penger, inkludert euro og norske kroner. Kvinnene hevdet at de tjente disse pengene på å tigge og samle tomflasker. Dette satte ikke retten lit til og til slutt fikk samtlige seks kvinner flere måneders fengsel. Aktor ønsket også å utvise kvinnene, men dette fikk man ikke gjennomslag for av dommeren, da retten anså at forbrytelsen ikke var tilstrekkelig alvorlig for å føre til en slik straff.

Thomas Ahlstrand som jobber som sjef ved det internasjonale aktoratet i Gøteborg har ført mange av menneskehandelsakene relatert til det grenseoverskridende tiggeriet og medfølgende kriminaliteten av ulike slag; butikktyveri, vekselsvindel, innsamlingsvindel, eldreran, gateran, innbrudd, lommetyveri og tyveri fra byggeplasser og offentlige bygninger. Ahlstrand vet ikke hvor vanlig det er med narkotikasalg skjult bak tiggeri, men opplyser at de tilfellene som politiet hittil har hatt ressurser til å etterforske, er få i antallet.

Lignende saker eksisterer også i Norge, der romkvinner blant annet bruker Botanisk hage i Oslo som narkotikasentral og deponi for piller, brukerutstyr og tyvegods. Det har ført til at hagen måtte stenge for omfattende rengjøring etter at romkvinnene brukte planter, blomsterbed og en barnehage på området som offentlig toalett, samt la igjen sprøytespisser og annen farlig avfall for gjester og ansatte. 

Relatert:

Exit mobile version