Site icon Lykten

Sverige nekter å overlevere krigsforbryter og massemorder til Polen

Mats Hagelin, rådmann i Gøteborgs tingrett, har avvist en offisiell begjæring fra Polen om utlevering av en dommer fra Stalins diktatur, som er mistenkt å ha utstedt ulovlige dødsdommer mot medlemmer av motstandsbevegelsen under 1950-tallet i Polen.

Avgjørelsen forklares med at tidsfristen for å sikte og dømme krigsforbryteren har gått ut, ifølge svensk lov.

Stefan Michnik, som kom fra en polsk-jødisk familie, skal ha jobbet aktivt for Sovjetunionens terrorapparat etter andre verdenskrig. Som dommer for kommunistregimet skal han ha utstedt flere titalls dommer som førte til dødsstraff for medlemmer og offiserer i hjemmefronten og motstandsbevegelsen. Michnik skal personlig ha deltatt i henrettelser av etniske polakker.

Michnik flyktet til Sverige i 1968, da Polen var i politisk krise. Polske myndigheter har ved flere anledninger forsøkt å få Michnik utlevert for krigsforbytelser og drap på uskyldige mennesker.

Stefan Michniks halvbror jobber i dag for den venstreorienterte polske avisen Gazeta Wyborcza. Avisen har fått sterk kritikk for å ha forsøkt å hvitvaske kommunistenes overgrep i Polen og hylle ledere som var aktive under Stalins diktatur.

Kommunistdiktaturet i Polen registrerte og forfulgte rundt 6 millioner polakker. 400.000 av dem ble direkte berørt. Fra 1944 til 1953 skal over 70.000 polakker blitt dømt for antikommunistisk aktivitet. Over 8.000 av disse skal ha blitt henrettet og ytterligere 20.000 skal ha dødd som følge av umenneskelige forhold i fengsel og arbeidsleire.

Exit mobile version