Site icon Lykten

Nobelstiftelsen inviterer diktaturstater – ikke Jimmie Åkesson

Den svenske nobelstiftelsen forsetter med å invitere diktaturstater til Nobelfesten, samtidig som man stenger ute Sverigedemokraterna, opplyser TT.

Organisasjonen får nå kritikk for sine utydelige regler.

Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, som akkurat nå nyter å være leder for det største partiet i Sverige, må sitte hjemme under nobelprisfesten i år igjen. Neste år vil det være 10 år på rad at partiet ikke får delta.

Den svenske Nobelstiftelsen har ingen problemer med å invitere Nord-Korea, Kina og Saudi-Arabia til sin store festdag. Men partilederen for Sveriges største parti, Jimmie Åkesson, må stå utenfor og se på. (Sverigedemokraterna (CC BY-SA 3.0))

Anledningen påstås å være at Sverigedemokraterna «ikke respekterer menneskelige rettigheter».

Dette betyr i praksis at SD ikke ønsker åpne grenser, menneskesmugling eller ukontrollert narkotikatrafikk inn i Sverige, og som de selv har uttalt, «ikke ville invitert ambassadører fra diktaturstater til Nobelfesten». 

Men samtlige utenlandske ambassader får invitasjonskort, uansett hvilke land de representerer. Dette inkluderer Kina, Iran, Nord-Korea, Saudi-Arabia, Sudan, Zimbabwe og Tyrkia som regelmessig torturerer, kidnapper og henretter journalister, politiske dissidenter og sivile aktivister.

«Det finnes minst femten ambassadører fra despotiske stater, som ikke har ytringsfrihet og respekt for kvinner, og de burde ikke inviteres», sier den kurdiske nasjonalisten Kurdo Baksi til TT.

Hos det venstreekstreme Journalistforbundet sier leder Ulrika Hyllert at de støtter Nobelstiftelsens håndtering av Sverigedemokraterna. Hun mener imidlertid at man bør være tydelige mot ambassadørene om deres menneskerettighetshistorikk. Ifølge Hyllert er det opp til Nobelstiftelsens å bestemme hvem som får komme på deres fest.

Nobelprisene, som deles ut i både Sverige og Norge, har selv blitt overrakt til en rekke personer med tvilsomme politiske bakgrunner, inkludert Henry Kissinger, Yassir Arafat og Barack Obama.

Nobelstiftelsen er imidlertid på vei mot en svært stor landmine, da det finnes tegn i det politiske landskapet at nettopp Jimmie Åkesson vil bli Sveriges neste statsminister i 2022. At en sittende statsminister i Sverige har blitt utestengt fra Nobelfesten har aldri før skjedd.

Exit mobile version