Site icon Lykten

Kan avhengighet av smarttelefoner behandles?

For en tid siden ble jeg for første gang oppmerksom på hvor mange som egentlig går rundt med smarttelefoner. Noe som har fått meg til å lure om vi mennesker eier teknologien, eller om teknologien eier oss. Om vi bare er slaver av vår egen avhengighet av moderne teknologiske produkter.

Smarttelefoner er kostbare små datamaskiner til flere tusen kroner, med digre skjermer som lett knuser, og med batterikapasitet som kun holder én dag. Folk stirrer på skjermene sine på butikken, ved bensinpumpene, når de står i kø, og selv mens de kjører biler. En gang så keg en syklist som stirret på telefonen mens vin syklet. Jeg tror fenomenet med smarttelefoner kan ha mange negative aspekter.

På mange måter tror jeg folk blir avhengige. Smarttelefonen blir som et rusmiddel. De lar seg affisere av hvor mange «likes» de får i sosiale medier, og hvor mange delinger de får på Instagram og Snapchat. De leser nettaviser og lar seg påvirke og fordumme av medier som ikke gjør stort annet enn å spre fordummende infotainment.

Jeg tror det er skadelig. I det minste på lang sikt.

Les også: Å logge av den digitale hverdagen

For ikke lenge siden leste jeg også forskning som konkluderte med at smarttelefoner ødelegger nattesøvnen. Fordi den lyse skjermen er det siste folk stirrer på før de legger seg. Noe som visstnok lurer kroppen til å tro at det er dagslys. Ergo får folk søvnproblemer av smarttelefonene.

I tillegg er folk gjerne veldig redde for smarttelefonene sin. Tross alt er de greiene svinedyre. Det er ikke uvanlig at en god smarttelefon koster rundt 10 000 kroner. Noe som gjør at folk er kjemperedd for å miste tech-leken sin. Litt som med Gollum og ringen.

Tar man smarttelefonen fra en gjennomsnittsnordmann, tar du halve hand (eller hennes) eksistens vekk. Digitaliseringen og informasjonssamfunnet har nådd det jeg mener er usunne og skadelige nivåer. Noe bør gjøres tenker jeg. For folkehelsens skyld.

Nå som jeg har skaffet meg en «dum» telefon for å avruse meg selv fra internett og informasjonssamfunnet, håper jeg å få ny innsikt. Ny innsikt i hvordan min egen avhengighet av smarttelefon kan la seg behandle med avhold. Med askese.

Jeg tror at vi mennesker trenger å logge oss mer av den digitale verden. Komme oss mer ut og sosialisere på gammeldags vis. Snakke med folk i stedet for å chatte med dem. Jeg tror også at det å kvitte oss med overflødig teknologi som vi strengt tatt ikke trenger kan være viktig. Likevel finner jeg ikke mye forskningsmateriale på dette fenomenet når jeg søker i Oria. Det er et fenomen som tilsynelatende er lite problematisert. Trolig fordi det er såpass nytt.

Jeg tror folk blr bevisstgjøres på hvilken makt smarttelefonen har i våre liv. Hvordan slik teknologi kan påvirke oss negativt, på flere ulike måter.

Exit mobile version