Site icon Lykten

Dømt for ran og deltok i brutal voldtekt – nå belønnes han med jobb som brannmann

Den 27-årige tidligere dømte mannen er opprinnelig fra Balkan. Han vil starte i sin nye jobb etter nyttår, bekrefter Räddningstjänesten Syd.

– Det stemmer at vi har ansatt denne personen som brannman, han kommer til å starte i sin nye jobb på nyåret, skriver brannvesenet i en mail til nettstedet Fria Tider.

Sammen med flere andre innvandrermenn ranet brannvesenets nyansatte flerkulturelle brannmann et dansk kjærestepar sommeren 2003. Paret var i Sverige som turister og hadde valgt å sette opp telt i Klagshamn utenfor Malmö. I forbindelse med ranet ble kjæresten til kvinnen mishandlet og truet på livet. Innvandrermennene skal deretter ha gruppevoldtatt kvinnen mens de tvang kjæresten hennes å se på.

Innen Räddningtjänesten Syd er den 27-årige eks-Jugoslaven kriminelle bakgrunn kjent og det opplyses at dette er en av grunnene til at de nå har rekruttert ham som brannmann. Blant annet har man fra brannvesenets ledelse begrunnet ansettelsen med hvilken «fantastisk reise», den tidligere dømte mannen har gjort.

Bakgrunnen til rekrutteringen er et integrasjonsprosjekt som Räddningstjänsten Syd startet i 2008 og som hadde som hovedmål å få flere innvandrere inn i brannvesenet. Dette fordi brannvesenet ofte blir utsatt for steinkasting og andre typer av sabotasje når de er på oppdrag.

Gjennom å «øke mangfoldet og den flerspråklige kompetansen» håpet ledelsen i brannvesenet å stoppe steinkastingen og slanket ned brannmannsutdannelsen for innvandrere til et ti måneder langt lynkurs – istedenfor den to-årige brannmannsskolen som etnisk svenske brannmenn må gå igjennom. Deretter fikk de innvandrede lynutdannede brannmennene starte først i køen når nye stillinger ble ledige, til tross for at de hadde lavere ansiennitet.

NYE REKRUTTER: Slik ser brannvesenets nye rekrutter ut i Malmø. De slipper unna med et 10-måneders lynkurs istedenfor den vanlige to års utdannelsen. De går også først i køen for alle jobber, foran etnisk svenske brannmenn med lenger ansiennitet. Dette kun på grunn av sin hudfarge og etniske bakgrunn.

At innvandrere får hoppe først i ansettelseskøen kun basert på sin hudfarge og etniske opprinnelse, samt at de slipper unna alle krav som svenske brannmenn må gjennomføre, har skapt stor irritasjon hos de øvrige brannmennene.

MISFORNØYD: Ombudsmann Jonas Härle mener kortere utdanning for innvandrere er farlig.

– Skal man jobbe som brannmann anser vi at man skal gå den offisielle to-årige SMO-utdannelsen. Ikke lure seg gjennom et lynkurs på ti måneder fordi ledelsen vil ha flere brannmenn med innvandrerbakgrunn, sa fagforbundets kommunale ombud, Jonas Härle, til avisen Sydsvenskan i forbindelse med innledningen av integrasjonsprosjektet.

En brannmann som nettavisen Fria Tider har hatt kontakt med bekrefter dette og tegner opp et skremmende bilde av det brannvesenet som Räddningstjänsten Syds ledelse forsøker å skape:

– Noen av dem er rett og slett udugelige som brannmenn. Deres fremste kvalitet er at de er fra et annet land eller at de er kvinner, sier han og fortsetter:

– Räddningstjänsten Syd er eksperter på å kvotere inn mennesker og dessverre går det iblant så langt at de ansetter totalt uegnede mennesker.

HØYE KRAV: Brannvesenet har vanligvis høye krav til hvem som kan bli brannmenn. Man skal blant annet kunne bære en voksen person ut av en brennende bygning, klatre opptil 20 meter i høyden på stige mens man foretar redningsarbeide og kunne krype i trange rom fylt med røyk. Etniske svensker må også ha plettfri vandel. (Foto: Brannvesenet i Malmø i aksjon).

Han understreker at han ikke har noe imot verken innvandrere eller kvinnelige brannmenn, men at det den lave kvaliteten på rekrutteringen, der man omtrent ikke tar hensyn til kompetanse eller skikkethet for yrket.

Fagforbundet og brannmennenes innvendinger mot lynkurs og innkvotering av kriminelle ble ikke hørt av Räddningstjänstens Syds ledelse og i 2008 ble den kriminelle mannen godkjent for det nystartede brannmannskurset – til tross for at han mindre enn fem år tidligere hadde blitt dømt for ran og tyveri i et grovt overfall der en kvinne ble gruppevoldtatt foran sin kjæreste.

Når mannen ble uteksaminert fra brannmannsutdannelsen høsten 2009, fikk han i tillegg motta en særskilt utmerkelse i form av en gullhjelm.

Men at en dømt voldskriminelle nå skal tillates å arbeide som brannmann i Malmø opprører de andre brannmennene innen redningstjenesten. En brannmann som nettavisen Fria Tider har snakket med er veldig opprørt:

– Jeg og mange med meg må nesten spy av deres drittsnakk, sier han og fortsetter:

– Hvis man har vært med på en så forferdelig kriminell handling, så har man i utgangspunktet et veldig ødelagt menneskesyn ifølge min mening.

Han forteller også at flere kolleger, først og fremst kvinnelige, er veldig opprørte og er svært ubekveme med at en slik person får lov til å jobbe sammen med dem. Ingen av kvinnene tør derimot å stå frem med navn i nettavisen av frykt for å bli sparket som konsekvens av at man har turt å snakke ut.

– Räddningstjänsten Syd er en toppstyrt organisasjon der sjefene regjerer med jernhånd og konstant forsøker å hindre sine ansatte å snakke ut om forholdene på arbeidsplassen og hvor man sparker alle som ikke tenker likt som dem, sier den intervjuede brannmannen som ønsker å være anonym.

Nettavisen Fria Tider har flere ganger forsøkt å få tak i en av lederne for Räddningstjänsten Syd for en kommentar. Men alt som har kommet tilbake er en bekreftelse via epost på at den tidligere straffedømte mannen begynner som brannman hos Räddningstjänsten Syd rett etter nyttår.

OPPDATERT 14. DESEMBER KL. 08.56. Etter at nettavisen Fria Tider avslørte ansettelsen av den ransdømte mannen, skal sosiale medier ha kokt over. Facebook-siden til Räddningstjänsten Syd i Malmø skal på kort tid ha mottatt hundrevis av innlegg, hovedsaklig av negativ karakter. Etter først å ha slettet de fleste av dem, forsto de at det var en nyttesløs jobb, ettersom brukere fortsatte å strømme til nettsiden deres. Utover kvelden valgte de derfor å slette Facebook-siden sin helt.

FJERNET: Räddningstjänsten Syd i Malmø måtte slette Facebook-siden sin etter at hundrevis av sinte mennesker fortalte dem hva de mente om deres ansettelsespolitikk. (Foto: Fria Tider)
Exit mobile version