Site icon Lykten

– EU godkjenner visumfri-avtale med Tyrkia

Som motytelse for å hente migranter som tar seg til de greske øyene på ulovlig vis, har det muslimske landet Tyrkia krevd visumfrihet for sine borgere til EU. EU-lederne har gått med på det, men med forutsetning om at tyrkerne oppfyller 72 krav.

– Bare 64 av de 72 kriteriene er oppfylt, påpeker en EU-kilde til AFP.

Likevel er det ventet at EU onsdag inngår avtalen om visumfrihet.

Både EU-parlamentet og nasjonalforsamlingene i de 28 EU-landene må godkjenne avtalen før den kan tre i kraft. Det er dermed ikke automatikk i at 80 millioner muslimske tyrkerne får oppleve visumfri innreise til EU.

Tyskland og Frankrike har foreslått at det innlemmes en nødbrems i avtalen, slik at den kan stanses hvis et stort antall tyrkere utnytter systemet til å bli værende i EU, eller at et stort antall tyrkiske borgere skulle velge å søke asyl.

TYRKIA: Det muslimske landet Tyrkia ligger strategisk plassert til å kontrollere innvandringen fra Midtøsten. De har truet EU med å slippe ytterligere millioner ulovlige migranter inn i Europa hvis de ikke får visumfrihet til å reise fritt innen Schengen-området.

Tyrkia har truet med å åpne grensene fra Syria og resten av Midtøsten hvis de ikke får visumfrihet til Europa.

Avtalen vil fjerne den gamle avtalen om tre måneders visum som alle tyrkiske statsborgere må ha for å reise til Europa på ferie eller i forbindelse med forretninger. Avtalen inkluderer imidlertid ikke rett til å finne arbeid i Europa.

En av de større problemene i avtalen har vært at Tyrkia nekter å anerkjenne Kypros, som er et EU-land. Tyrkia kontrollerer halvparten av Kypros, men denne anneksjonen er ikke internasjonalt anerkjent.

Exit mobile version