Site icon Lykten

Fransk statsminister: Kan bli borgerkrig i Frankrike hvis Nasjonal Front vinner valget

Valgfremgangen til Nasjonal Front kan føre til borgerkrig i Frankrike, advarte statsminister fra sosialistene, Manuel Valls, før den andre runden i regionalvalget på søndag.

– Det finnes to muligheter for vårt land. Den ene er at vi går til høyre, som ønsker å splitte nasjonen. Denne splittelsen kan føre til borgerkrig. Den andre muligheten er at vi beholder vår republikk og dens verdier, som er for samhold.

Han la til:

– Splittelse og stigmatisering av mennesker bærer frem frøene som fører til borgerkrig.

Les også: «Spektakulær» fransk valgseier til Nasjonal Front

FRYKTER BORGERKRIG: Sosialistenes statsminister, Manuel Valls, mener at det å føre en konservativ innvandringspolitikk vil føre til borgerkrig i Frankrike.

Nasjonal Front fikk en svært stor andel av stemmene under det første regionalvalget sist helg, og bekreftet på god vei partileder Marine Le Pen som en seriøs presidentkandidat i valget i 2017.

Resultatene, som viste at Nasjonal Front fikk over 40 prosent i flere regioner, skapte oppstyr i både medier samt venstresiden i fransk politikk.

Statsminister Valls fortalte til den franske radiokanalen Inter radio at den første valgrunden var et protestvalg som må tas på alvor. Men ha sa at disse velgerne allikevel «stemte for et parti som er antisemittisk, rasistisk og som ikke liker den franske republikken og som lurer det franske folk».

Les også: Frankrikes statsminister frykter presidentvalgseier for Nasjonal Front

Marine Le Pen gikk raskt ut og svarte den sosialistiske statsministeren etter hans krasse angrep på partiet, som ble stiftet av hennes far, Jean-Marie Le Pen.

– Sosialistpartiet avslutter sin valgkampanje i en forvirret og sjokkert tilstand, hvor de kommer med de mest avskyelige påstander.

– La meg minne statsministeren på at den krigen som blir utøvd idag mot Frankrike, føres av islamske fundamentalister, som er holdt i hånden av et impotent, sektlignende sosialist-parti, uttalte Marine Le Pen.

Front Nasjonal skal som følge av sin strenge politikk ha kapitalisert på terrorangrepene i Paris, hvor over 130 mennesker ble drept sist måned, og ha klatret helt til topps i seks franske regioner under valget sist søndag.

Men det innvandringskritiske partiet kan ende opp med kun en eller to regioner etter søndagens valg, ifølge nylige meningsmålinger.

Sosialistpartiet har trukket seg fra valget i både Nord-Pas-De-Calais regionen, hvor Marine Le Pen stiller til valg og i Sør-Øst, hvor hennes niese, Marion Marechal-Le Pen topper partilisten. Samtidig har Valls og sosialistene oppfordret sine velger til å stemme på Nicolas Sarkozy og hans republikanske parti, i håp om å holde Front Nasjonal utenfor makten.

Florian Philippot, som er Front Nasjonals visepresident, og som tok teten i sin østlige region med nesten 40 prosent av stemmene, fordømte statstsminister Valls sitt angrep mot partiet hans.

STERK FREMGANG: Front Nasjonal vant flere regioner i sist helgs preliminære valg. Denne helgen avgjøres det hele.

Han sa at uttalelsen til Valls kom fra «en høykaste, et oligarki, som gjør sitt beste for å terrorisere velgerne».

Front Nasjonal har idag to riksdagsmedlemmer, i det 577 seter store parlamentet, mens de kun har en håndfull borgermestere rundt om i landet.

Men nye målinger viser at Marine Le Pen sannsynligvis vil komme seg videre til andre runde i presidentvalget i 2017.

Exit mobile version