Site icon Lykten

Vil gi lavere straffer til ungdomskriminelle med minoritetsbakgrunn

Fra da av vil de nye retningslinjene for straffeutmåling, gitt av det britiske Straffeutmålingsrådet, bli gjort gjeldende. Rådet ber dommere vurdere de sorte ungdomsforbryternes opplevelse av diskriminering og negative erfaringer med autoriteter når de fastsetter strafferammene, skriver Daily Mail.

Les også: Rasisme-jegere med nytt tåkeprosjekt

Domstolene bør ta hensyn til «særlige forhold som oppstår når det gjelder svarte og etniske barn og unge», heter det i de nye retningslinjene. Det er ifølge Daily Mail første gang at det blir gitt instruksjoner til domstolene om å behandle tiltalte annerledes på rasemessige grunnlag. De britiske domstolene er bundet til å følge de retningslinjene som dette rådet gir.

Straffeutmålingsrådet har laget en pakke med tiltak for å overtale dommerne og øvrighetspersoner til å være mildere med unge kriminelle fra urolige bakgrunner, eller som er under statlig omsorg. Det heter i instruksen at det blant annet skal telle til de ungdomskriminelles fordel at de har blitt fratatt boliger, har foreldre med dårlige jobber, og lav utdanning. Dommerne blir også bedt om å vurdere «opplevelsen av overgrep og/eller omsorgssvikt, negative påvirkninger fra jevnaldrende og misbruk av narkotika og /eller alkohol» når straffeutmålingen fastsettes.

Les også: Dømt for å ha slått politimann – fikk lavere straff pga negative opplevelser i hjemlandet

«Det er også tegn som tyder på at svarte og etniske barn og unge er overrepresentert i ungdomsrettsvesenet,» skriver Straffeutmålingsrådet, og at man må ta disse ungdommenes spesielle situasjon, blant annet deres opplevelse av diskriminering og problemer med autoriteter, med i betraktningen under straffeutmålingen.

«Retningslinjene erkjenner at svarte og etniske minoritetsbarn er overrepresentert i ungdomsrettsvesenet, og barn under omsorg er mer sannsynlig å ende opp i rettssystemet. Barn bør ikke få skylden for faktorer utenfor deres kontroll,» sier en representant for rådet til Daily Mail.

Det britiske justisdepartementet sier at de ikke vil blande seg opp i denne saken, siden domstolene er uavhengige. Den britiske kriminologen dr. David Green, som er leder for tenketanken Civitas er skeptisk. «Prinsippet bør være at loven er lik for alle, uavhengig av bakgrunn, rase eller kjønn. Dette er en fullstendig reversering av dette prinsippet,» mener han.

Exit mobile version