Site icon Lykten

Hellas på vei mot kaos

Hellas har under 14 dager på seg til å skaffe penger, ellers risikerer de å gå konkurs. En av hovedårsakene til at den greske økonomien nærmer seg ruin er at det Internasjonale valutafondet (IMF) krever å få igjen penger for tidligere lån.

Business insider oppgir at den greske regjeringen sannsynligvis kommer til å tømme både statlige foretak og trygdereserver for ressurser for å ha en sjanse til å klare betalingene.

Hellas sin statsminister Alexis Tsipras og finansministeren Yanis Varoufakis kommer å til å måtte finne på noe helt spesielt for å kunne utsette betalingene, noe som ikke er en langsiktig løsning på problemet.

Sannsynligheten for at Hellas går konkurs virker mer realistisk enn noensinne tidligere.

MULIG STORKRISE: Hvis Hellas ikke klarer å opprettholde betalingene av sine lån kan det få store konsekvenser for EU-samarbeidet og euroen.

Hvis Hellas skal få økonomisk støtte fra sine europeiske samarbeidspartnere, så kreves det at landet presenterer en liste med reformer som de påtar seg å gjennomføre.

Statsminister Tsipras møtte den tyske forbundskansleren Angela Merkel i et møte igår i Berlin.

Krise også utenfor EU

Det er ikke bare i EU at land opplever harde økonomiske kriser. Den pågående valutaturbulensen og synkende oljeprisen har sendt land som Ukraina og Venezuela ut i tunge tider.

DI rapporterte igår at fler utviklingsland blir påvirket negativt av problematiske trender i verdensøkonomien.

Ukrania og Venzuela er to av de landene som har blitt rammet hardest og man forventer at landene kan gå konkurs iløpet av kort tid.

MATKØ: Bildene av matkøene i Venezuela har gått verden over. Butikkhyller er omtrent tomme for basisvarer som melk og sukker, og prisene har skutt til værs. Tilstandene har blitt så ille at militæret har måttet innkalles for å holde ro og orden utenfor dagligvarebutikker.

Begge landene ligger høyest oppe på en liste som nyhetsbyrået TT har tatt frem over «kredittmarkedets verstinger».

Listen er basert på kredittverdighet og IMF-rapporter, og oppgis å ha stort potensiale for å bli ennå verre ettersom problemene i verdensøkonomien vokser.

Mest utsatt er situasjonen for de landene der stat og store bedrifter har omfattende dollarlån som må betales tilbake.

Exit mobile version