Site icon Lykten

Kristen elev tvunget til å ta av seg korset under skolefotografering – muslimer fikk beholde hijab

(Pixabay/Samnytt).

SVERIGE. Det var i august at den årlige skolefotograferingen som nå er en svensk tradisjon ble arrangert. Men denne gangen ble det ikke den hyggelige og kontrastfylte avbruddet i skolearbeidet som det tidligere har vært. Den innleide kvinnelige skolefotografen, hvis etniske bakgrunn ikke opplyses, begynte å styre og stelle med elevene på en måte som av flere ble oppfattet som autoritær og ufin.

Mest ubehagelig ble det for en 15-årig gutt som ble beordret til å ta av seg sitt halskjede med kors. Ettersom han er troende og ikke bare bærer korset som en pyntegjenstand, opplevde han det som krenkende for seg selv og sin tro. Men han fikk høre at korset var krenkende for elever med annen trosretning og deres familier, og derfor ikke kunne være med på skolefotografiet.

Les også: SKOLEVOLDEN I SVERIGE: Gravid lærer slått i magen – mistet barnet

Det ble ikke bedre av at de kvinnelige elevene med hijab og andre islamske plagg fikk beholde disse under fotograferingen.

«Jeg vet at de som har slør ikke behøvde å ta det av. Men om jeg ble tvunget til å ta av meg mitt kors så burde vel samme sak gjelde for andre religiøse symboler», sier 15-åringen i et intervju med avisen Dagen.

Les også: Nasjonalsang og flagg forbudt ved skoleavslutning på svensk skole

Gutten sier at han opplevde behandlingen som ubehagelig og noe han ikke har opplevd ved tidligere skolefotograferinger eller andre tilstelninger på skolen.

«Jeg ble litt sjokkert, dette har jeg ikke opplevd tidligere. Så jeg tok av meg korset og puttet det i lomma. Det kjentes ikke bra, men jeg er ikke en type som liker å lage bråk», sier gutten.

Saken har nå blitt anmeldt til diskrimineringsombudet i Sverige.

Les mer om saken på Samhällsnytt.

Les også: Svenske skoler kansellerer nasjonalsangen

Exit mobile version