Site icon Lykten

Kvinne nektet skilsmisse i tysk domstol – vil ikke ta av islamsk hodeskjerf

Kulturelle, religiøse og etniske konflikter har etterhvert blitt hverdagslige i det offenlige livet i det flerkulturelle Europa.

I Tyskland står i disse dager en syrisk kvinne i en religiøs konflikt. Hun ønsker skilsmisse fra sine muslimske ektemann, men nekter å ta av sitt islamske hodeskjerf foran dommeren.

Kvinnens advokat har mottatt et brev fra dommeren i Luckenwalde-distriktet, som informerer dem om at «»Religiøst motiverte klær, som hodeskjerf ikke er tillatt under rettsforhandlingene», melder avisen Tagesspiegel.

Les også: 92.000 kroner i bot for burka i Sveits

Les også: Muslimske terrorister ikler seg burka for å skjule sin identitet

LUCKENWALDE: Rettssaken går i den østtyske byen Luckenwalde.

I brevet advares også kvinnen at hun kan risikere rettslige konsekvenser hvis hun ikke følger rettens påbud. Samtidig krever retten at hun møter opp i person for forhandlingene, noe som setter den muslimske kvinnen i en tilsynelatende umulig situasjon.

Kvinnens advokat på sin side informerer om at de nå vil klage inn avgjørelsen og begrunner det i at retten bryter grunnloven.

Les også: Dommer i Australia nekter muslimsk kvinne med religiøs tildekking å vitne i retten

Dommere og aktorer i tyske rettssaler har en plikt å opprettholde religiøs nøytralitet og kan vanligvis ikke ikle seg religiøse symboler.

Men sivile som møter i retten er ikke bundet av lovene om religiøs nøytralitet. Den føderale konstitusjonelle domstolen dømte i 2006 at en dommer ikke har rett til å utvise en tilhører fra en rettshøring hvis de var ikledd et hodeskjerf.

Les også: Domstol i England kastet ut muslimsk kvinne da hun nektet å ta av religiøs tildekning

Les også: Muslimsk kvinne kastet ut av opera i Paris – ville ikke ta av religiøs tildekning

HVEM DER? Muslimske klesregler kan i mange tilfeller gjøre det vanskelig å identifisere hvem som befinner seg bak tildekkingen. Dette kan skape problemer i blant annet rettssaler. (Illustrasjon/rettssak i Australia).

Forsvarsadvokater er heller ikke bundet av reglene for religiøs nøytralitet, og kan ikle seg hodeskjerf eller andre religiøse symboler.

Retten i Luckenwalde forsvarte sin avgjørelsen med at dommeren har «et ansvar for å sørge for at reglene følges i rettssalen, hvor religiøse symboler ikke har noen plass».

Dommerens avgjørelse har allerede skapt kontrovers i jusmiljøet.

Les mer: Europeisk domstol gir arbeidsgivere rett til å nekte ansatte å bære religiøs tildekking

Klaus F. Gärditz, en ekspert i grunnlovsrett ved Friedrich-Wilhelms universitetet i Bonn, beskriver brevet som et forsettelig forsøk på å «seksuelt ydmyke» kvinnen.

Rettssystemet kan ikke «utøve rasisme og sexisme under påskuddet av å følge lovlige prosedyrer», skriver Gärditz i Legal Tribune Online.

Han mente videre at kvinnens rett til religiøs frihet og ytring hadde blitt skadet av avgjørelsen.

Les også: Muslimsk kvinne pålagt å ta av seg religiøst hodeskjerf i rettssal i Quebec

At kvinner i Vesten blir påtvunget seksualiserte, religiøse og kvinnefiendtlige klær som hijab, nikab og burka er imidlertid ikke endel av debatten i denne saken.

Les også: Muslimer trenger ikke bevise identitet på offentlig transport i Østfold

Exit mobile version