Site icon Lykten

Lettere å kritisere islam i Danmark

Det er nå lov å kritisere religioner i Danmark uten frykt for å bli fengslet. Det er klart etter at et flertall i Folketinget for en uke siden stemte for å avskaffe den danske blasfemiparagrafen, skriver Dansk Radio. Alle de danske partiene, med unntak av Sosialdemokratene, stemte for lovforslaget som var fremmet av det venstreorienterte partiet Enhetslisten.

«Det er gledelig at et stort flertall nå ønsker å avskaffe paragrafen. Det kan bety at vi kan få en mer fri og fordomsfri diskusjon om religioner. Vi mener at religiøs tenkning som alle andre tenkesett skal kunne utsettes for kritikk,» sier folketingsmedlem Bruno Jerup fra Enhetslisten til Dansk Radio.

Les også: Nytt lovforslag i Danmark: Vil utvise muslimske ekstremister

Folketinget i Danmark ble etablert i 1849. Foto: lykten.no

Les også: Nederlandsk partileder: «Islam og ytringsfrihet er inkompatible ting»

«Vi setter ytringsfriheten høyest. Vi skal ikke straffe folk for å gjøre noen tåpelige ting. Man skal ha lov til å ytre seg,» sier den danske justisministeren Søren Pape. «Jeg ser det slik at vi skal beskytte mennesker, ikke guder. Det er mennesker vi skal verne om, og det er litt spesielt, dette med at folk som brenner en koran skal straffes,» legger han til.

Les også: Vil ha bøter på 50 millioner for å ikke fjerne hatmeldinger på internett

Ifølge Dansk Radio er det ekstremt sjelden at den danske blasfemiparagrafen har vært tatt i bruk, men debatten fikk ny næring da 42 år gamle John Salvesen fra Jylland i februar ble tiltalt for å ha lagt ut en video på Facebook som viste at han brant et eksemplar av koranen.

Salvesen sa den gangen at han gjorde det fordi han hadde lest den og funnet ut at den er en hatmanual. «Jeg kan ikke se noe galt i at man brenner sine egne eiendeler dersom man har lyst til det,» sa han. Nå har Folketinget vedtatt å fjerne den lovparagrafen han er tiltalt etter.

Les også: Tyskland: Fengsel for «den som forsøker å manipulere den politiske diskusjonen»

Exit mobile version