Site icon Lykten

Morrissey: Provoserte med støtte til anti-islamsk partilederkandidat

Forrige uke stilte hun opp til valg som ny leder for det britiske partiet United Kingdom Independence Party, UKIP, men tapte mot Henry Bolton, til stor skuffelse for den legendariske engelske rockeartisten, Morrissey, tidligere frontmann i The Smiths.

Morrissey har tidligere uttalt seg svært positivt om UKIPs tidligere leder Nigel Farage, politikeren som med hjelp av sitt vidd, sjarme og treffende argumenter, har fått et hovedansvar for at Storbritannias velgere valgte å trekke landet ut av EU. Etter denne seieren mente Farage, som fremdeles er medlem av Europaparlamentet, at hans politiske mål var nådd og trakk seg som partileder.

Etter det har partiet mistet oppslutning og er splittet av rivaliseringen om hvem som skal overta partiet. Morrisseys innblanding i partistriden kom under en live-kringkasting på BBC 6 Music, hvor han fremmer sitt kommende nye album Low in High School.

«Jeg var veldig overrasket den andre dagen – det var veldig interessant for meg – for å se Anne Marie Waters bli leder av UKIP. Å nei, beklager, det gjorde hun ikke – avstemningen ble rigget. Beklager, jeg glemte det,» sa popstjernen ifølge den engelske avisen Independent.

UKIP har markert seg som et innvandringskritisk parti, men enda sterkere som et «Nei til EU-parti», med full støtte fra Morrissey, som jublet over resultatet av folkeavstemningen og ifølge Independent kom med denne uttalelsen: «Det europeiske folkeavstemningsresultatet er «fantastisk». Det er ikke blitt akseptert av BBC eller Sky News fordi de protesterer mot et publikum som «ikke kan hypnotiseres av BBC eller Sky nonsense».

Den engelske artisten, født i industribyen Manchester, har tidligere kommet med en lang rekke kontroversielle uttalelser som plasserer ham blant høyreorienterte islamkritikere.

«Politikere forteller oss at de er urolige, men de er aldri ofrene», sa den legendariske tidligere The Smiths-vokalisten etter terroren i hans hjemby tidligere i år. Både statsminister Theresa May, borgermestrene i London og Manchester, og sågar dronning Elisabeth fikk gjennomgå på artistens offisielle Facebook-side.

Morrissey påpekte at dronningen har fått «absurd ros» for «sterke ord» mot angrepet, samtidig som hun ikke avlyste en hagefest i Buckingham Palace. Han harselerte over borgermester Andy Burnham i Manchester som ikke ville ta ordet «muslimer» i sin munn da han omtalte terroraksjonen. Ordføreren kalte angrepet «arbeidet til en ekstremist». «En ekstremistisk hva?» spurte Morrissey: «En ekstremistisk kanin?».

Londons muslimske ordfører, Sadiq Khan, fikk på pukkelen for å si at «London står sammen med Manchester», samtidig som Morrissey mener at han ikke har klart å ta skikkelig avstand fra den islamske staten, som har påtatt seg ansvaret for terroren. Theresa May ble anklaget for å være mest opptatt av at tragediene ikke må skade hennes innvandringspolitikk.

I forbindelse med det franske valget kritiserte Morrissey mediene for å ha skrevet at Marine Le Pen ikke vant en valgdebatt på TV. «I går vant Marine Le Pen enkelt den franske presidentdebatten. I dag skrev både BBC og CNN at kandidaten Macron vant debatten. Dette er den presise grunnen til hvorfor systemmedias kanaler ikke kan stoles på for å fortelle sannheten. Deres private agenda er viktigere enn fakta, realiteten og deres ansvar til folket,» skrev han på Facebook.

Tidligere har Morrissey uttalt at han har vanskelig for å kjenne seg igjen som brite når han spaserer mellom alle de mørkhudede menneskene i Londons gater. Noe han har til felles med Monty Pythons John Cleese, som kom med en lignende uttalelse for et par år siden. Morrissey har også provosert den tidligere Pink Floyd-artisten Roger Waters, som i mange år vært spydspissen i en kampanje for å få artister til å boikotte Israel. Da han sist opptrådte i Tel Aviv ble Morrissey utnevnt til æresborger, kledde seg i det israelske flagget, og hadde tegnet David-stjernen på trommene, som han også benyttet under en etterfølgende konsert i Manchester.

Morrisseys støtte til Anne Marie Waters, som kom under live-kringkastingen på BBC 6 Music, hvor han fremmer sitt kommende nye album Low in High School, løftet i alle fall navnet hans og minnet tilhengerne på at hans nye album vil bli lansert 17.november. Foreløpig har artisten kun presentert en av tekstene på det nye albumet: Spent The Day In Bed. Det er knyttet spenning til om enkelte av tekstene inneholder nye politiske oppgjør. To av singlene har navn som «Israel» og «The Girl From Tel-Aviv Who Wouldn’t Kneel».

Andre av sangene har disse titlene: My Love, I’d Do Anything For You, I Wish You Lonely, Jacky’s Only Happy When She’s Up On The Stage, Home Is A Question Mark, I Bury The Living, In Your Lap, All The Young People Must Fall In Love, When You Open Your Legs, og Who Will Protect Us From The Police.

Den siste låten kan kanskje henspille på en av hans siste opplevelser. Han var i Roma og følget hans kjørte bil mot enveiskjøring. De ble stanset av en politimann som ville se passene. Problemet var at Morrissey ikke hadde sitt på seg, og ble gjenstand for et langt avhør. Morrissey påstod i ettertid at politimannen viftet med en ladd pistol, og at han følte seg mistenkt for å være en terrorist.

Exit mobile version