Site icon Lykten

NRKs søsterkanal mener fotballjentene i EM har feil hudfarge

(Skjermbilde / BBC)

De norske jentene fikk gjennomgå ordentlig av de engelske damene under fotball-EM og måtte se ballen i eget nett hele åtte ganger.

Men istedenfor å se gleden i seieren valgte den britiske statskanalen å fokusere på spillernes hudfarge.

Les også: Grov rasistisk hets mot håndballjentene etter VM-gull

Les også: 6-åring: «Mamma, er jeg ond fordi jeg er hvit?»

BBCs programleder Eilidh Barbour, ironisk også hun hvit, kommenterte resultatet og rettet seg inn på spillernes hudfarge som noe negativt.

«Samtlige i startelleveren og de fem innbytterne som kom inn på banen hvite, og det tyder på en mangel i mangfold i damefotballen», sa Eilidh Barbour.

Klippet fikk naturlig nok innbyggerne i Storbritannia til å sette kaffen i halsen og på sosiale medier har BBC fått hard kritikk, blant annet av programlederen Darren Grimes fra den nasjonalvennlige TV-kanalen GB News:

Les også: Hvorfor er det et problem at Norge er styrt av hvite mennesker, Aftenposten?

Andre, som TV-personligheten Julia Hartley-Brewer mener at kommentaren er så grov og rasistisk at BBC programlederen burde bli sparket fra jobben sin.

«Unnskyld, hva? Det er et problem med Englands kvinnelag at de er for hvite? Helt ekstraordinært at en BBC programleder kan si dette og fremdeles beholde jobben sin».

På sosiale medier spurte en om BBC mente at Nigerias kvinnelandslag var «for sort»?

Les også: Hatet heterofile hvite norske menn – nå er hun politimester og lyver til folket

Storavisen Daily Mail spurte sine lesere om hvor mangfoldet er hos statskanalens programledere og sjefer, som mottar millioner av pund i året for å uttale slike rasistiske uttalelser.

Når det gjelder det engelske herrelandslaget er 40 prosent av spillerne med fremmedkulturell bakgrunn, mens de utgjør ca 13 prosent av befolkningen og er dermed kraftig overrepresentert. Men i BBC og andre massemedier så fremheves det som noe positivt og uproblematisk.

Les også: Jon Helgheim har rett – strukturell rasisme er en konspirasjonsteori

Den grovt rasistiske og anti-hvite uttalelsen har fått oppmerksomhet også i utlandet. Der påpeker man på en amerikansk Youtube-kanal at NBA og NFL er ca. 80 prosent sort, men at ingen ville drømt å påpeke at de to idrettene er «for sorte» og at dette er problematisk og noe som må gjøres noe med.

Les også: Rasismen mot hvite mennesker aksepteres på sosiale medier

Kilde: Fria Tider

Relatert:

Exit mobile version