Site icon Lykten

Ny asylrekord i EU i 2014 – Ny lov kan øke antallet ytterligere

Borgerkrigen i Syria er hovedårsaken til den drastiske økningen av asylsøkere.

Antall asylsøkere økte med hele 44 prosent fra 2013 til 2014, viser de nye tallene fra EUs statistikkbyrå Eurostat.

Antall syriske asylsøkere steg til nærmere 123.000, opp fra rundt 51.000 i 2013. Om lag hver femte asylsøker i EU er nå fra Syria.

Afghanistan følger på annenplass, mens Kosovo ligger på tredjeplass. Nesten hver tredje asylsøker havner i Tyskland, mens Sverige er det landet i EU som tar imot flest asylsøkere i forhold til folketall.

EU-ambassader

Snart trenger ikke asylsøkerne lenger å reise til Europa for å søke asyl.

EU-kommisjonen jobber for tiden med å få i land en ny migrasjons-lov.

Kommisjonens nye migrasjonspakke som blir lagt fram i mai består av fire hoveddeler som vil gjøre det lettere å søke asyl i EU.

– For oss er det svært viktig å vedta regler for lovlig innvandring. Dette betyr at de som ønsker å søke asyl skal kunne gjøre det i hjemlandet. Vi planlegger nå å etablere såkalte migrationsattachéer i våre delegasjoner, sa EU kommissæren for migrasjon Dimitris Avramopoulos.

I dag er det ikke mulig for asylsøkere å søke asyl på EU-ambassader i sine egne hjemland, og i fjor anslo man at 280.000 asylsøkere hadde tatt seg ulovlig inn i EU.

Den nye migrasjonspakken inneholder også regler som vil gjøre det lettere for innvandrere og kvalifisert arbeidskraft å komme inn Europa. Samtidig hevder EU-kommisjonen at de ønsker en mer «aggressiv» politikk mot menneskesmuglere og å styrke EUs grenser.

Videre ønsker de å sørge for at EU-landene følger de allerede eksisterende lovene og reglene. I dag er forskjellene altfor store, sier Kommisjonens nestleder Frans Timmermans.

Exit mobile version