Site icon Lykten

DET NYE SVERIGE: Innvandrere drapstruer sykepleiere og jordmødre på sykehus

– Jeg skal drepe deg

– Jeg skal fikse deg

– Jeg skal fikse legen

Dette er dagligdagse uttalelser sykepleiere, jordmødre og leger ved sykehuset i Malmø får høre. Sykepleieren som forteller avisen om hverdagen sin ønsker å være anonym, da hun frykter for sitt liv.

Les også: Sykehus i Sverige må låse dører og innfører kameraovervåking

Hittil har drapstrusler og bråk vært et problem på avdelingene der gjengmedlemmer kommer inn med kniv og skuddskader.

Men nå har truslene og volden kommet til fødeavdelingen og kvinneklinikken.

Man har måttet flytte klinikkens plassering slik at vakter og politi raskere kan komme til unnsetning ved bråk.

Les også: Hundrevis av voldsepisoder ved sykehus i Malmø

Mange av de ansatte er redde for å gå på jobb, og sykefraværet er stort. Sykepleierne må fjerne sine navneskilt og blir kalt horer. Ikke sjelden blir de truet med å bli voldtatt. Det har også hendt at gjengene venter på de ansatte utenfor på parkeringsplassen og truer dem der.

– Når man skal hjem på kvelden så står det store gjenger og venter og truer dem. De har ingen respekt for de ansatte, sier en ansatt under et intervju med svensk TV.

Nå har sykehuset innført nye regler. De ansatte skal få egne overfallsalarmer.

 – Det er riktig. Her skyter de ikke hverandre, enn så lenge iallefall, sier Pia Teleman, som er driftssjef for kvinneavdelingen på Skånes universitetssykehus til Aftonbladet.

Det er mennene i innvandrerfamiliene som blir truende når de må vente, uroer seg over en kvinnelig slektning som blør, eller får beskjeder de ikke liker.

– Vi har mange pasienter og slektninger som har mye i bagasjen i form av traumatiske opplevelser, sier Pia Telemann som forklaring til trusselsituasjonen.

Les også: 60 personer inntok akuttmottak – spyttet på og truet ansatte på sykehuset

Kvinneklinikken er den første avdelingen som blir utstyrt med overfallsalarm, men diskusjonen pågår om det skal innføres på andre avdelinger, blant annet der pasienter blir behandlet for kniv- og skuddskader.

Også på avdelingene for røntgen og klinisk kjemi diskuterer man de samme problemene og hvordan de ansatte skal oppføre seg i truende situasjoner.

Ifølge Aftonbladet skal problemet være det samme på Karolinska universitetssjukhus i Stockholm, der ansatte allerede har fått overfallsalarmer.

ET LAND I FORVANDLING: I byer som Stockholm, Gøteborg og Malmø, opplever nå ansatte på sykehus at hverdagen er fylt av trusler og vold. (Foto: Frieord.no).

Der skal utrygghet, inkludert trusler og vold mot sykehuspersonalet beskrives som et stort problem. Det handler delvis om koblinger til kriminalitet, som foreksempel når opprørte slektninger til personer som har blitt skuddskadet har kommet seg inn på akutten.

Det er nå vanlig at politiet sperrer av akuttmottaket etter en skyteepisode, slik at ingen uvedkommende tar seg inn på sykehuset.

Les også: Kriminelle gjenger skyter hverandre – politiet må sperre av sykehus

Relatert:

Exit mobile version