Site icon Lykten

Opptil 70.000 marsjerte mot EU og masseinnvandring i Polen

Opptil 70.000 polske mennesker demonstrerte sist onsdag i den polske hovedstaden Warszawa. Marsjen arrangeres årlig over hele Polen for å feire uavhengighetsdagen den 11. november.

11. NOVEMBER: Etter første verdenskrig, i 1918, var Polen igjen en selvstendig nasjon. Det feires årlig med marsjer, parader, taler og underholdning i alle polske byer. Her fra den største markeringen, naturlig nok i Warszawa.

Den feirer gjenoppstandelsen av Polen som en selvstendig nasjon i 1918, etter 123 år med fremmed styre av blant annet Det russiske keiserdømmet, kongeriket Preussen og Habsburgmonarkiet. Dagen ble en offisiell helligdag i 1937. Det kommunistiske diktaturet fjernet dagen da Polen ble tatt av kommunistene etter 1945, og oppstod ikke igjen før Berlinmurens fall i 1989.

Siden 2008 har det blitt arrangert marsjer over hele Polen på denne dagen for å minnes de som kjempet for Polens selvstendighet. Den største av disse har vært i hovedstaden Warszawa. Marsjene er åpne for alle, uansett politisk bakgrunn eller sosial klasse.

FOLKEHAV: Titusenvis av polakker tok til gatene i hovedstaden Warszawa sist onsdag, for å feire uavhengighetsdagen. Her utenfor nasjonalstadionet som blant annet ble brukt under fotball-EM i 2012.

Les også: Titusenvis deltok på nasjonalistisk marsj i Polen

Imot EU og masseinnvandring fra muslimske land

Det er en «offisiell» marsj, hvor medlemmer av regjeringen og myndighetene deltar. Så er det en marsj for vanlige polakker. Det er i denne marsjen at man ser politiske paroler og taler, i all hovedsak med nasjonalistiske temaer.

En av de mer fremtredende parolene var mot EUs maktbruk og den enorme masseinnvandringen som nå har preget Europa i mange måneder.

En av talerne, Adam Andruszkiewicz som er leder for et nasjonalistisk ungdomsparti sa blant annet:

– Vår oppgave er å redde republikken fra hendene til de som har sørget for at vi nå sier farvel til våre folk som har reist til London for å vaske opp på restauranter… vi er her for å stoppe disse forbryterne som har skapt dette systemet og for å returnere makten i landet til polske patrioter.

EU macht frei

Demonstranter skal ha trampet på og brent EU-flagget, samt holdt i bannere hvor det sto «EU macht frei», med referanse til den nazistiske konsentrasjonleieren Auschwitz, som hadde ordene «Arbeit macht frei» ved inngangen.

En gruppe demonstranter ropte også «Igår var det Moskva, idag er det Brussel som tar din frihet fra deg».

Andre paroler som kunne sees var «Det store katolske Polen» og «Stopp islamiseringen».

STOPP ISLAMISERINGEN: Polske demonstranter fra Slask, sør i Polen, viser frem et banner med påskriften «Stopp islamiseringen».

Marsjen kommer bare to uker etter at det populære Lov og orden-partiet vant en massiv valgseier og tok over makten i den polske sejmen. Seieren var så overbevisende at det ikke lenger finnes noen representanter for venstresiden igjen, da de rett og slett ikke fikk nok stemmer fra velgerne.

Les også: Polen viser vei – EU- og innvandringskritisk parti vant valget

Selv om flere tusen politimenn i opprørsutstyr var utkommandert, gikk hele marsjen fredelig for seg uten større opptrinn. Dette i motsetning til venstreorienterte marsjer og demonstrasjoner som ofte ender med angrep på bygninger, motdemonstranter og politifolk.

ENGASJEMENT: Marsjen bringer alle polakker ut på gatene. Unge som gamle. Her er to unge kvinner som holder opp flagg.

Kun dager før Paris-terroren

Terrorangrepet i Paris kom bare to dager etter marsjen og den nyinnsatte polske regjeringen har etter de blodige angrepene sagt at de nå stopper inntak av flyktninger helt. Konrad Szymanski fra partiet Lov og orden, gikk ut i polske medier og fortalte at «disse angrepene betyr at man trenger å gå grundig igjennom den europeiske politikken vedrørende migrasjonskrisen».

Den tidligere regjeringen skal ha kjempet mot kvoteflyktninger gjennom EU-systemet, men akseptert å ta imot 7.000 flyktninger. Dette har blitt omtalt som «utpressing» av den nye statsministeren, Beata Szydlo.

VIL IKKE HA MUSLIMSKE FLYKTINGER: Statsminister i Polen, Beata Szydlo, sier at den polske regjeringen ikke ønsker å ta imot noen flyktninger etter terrorangrepet i Paris på fredag.

Dette etter at det kom frem at minst to av terroristene som deltok i massakren var kommet som flyktninger gjennom Hellas og til Frankrike de siste månedene.

Exit mobile version