Site icon Lykten

Østeuropeiske land krever gransking av kommunistiske forbrytelser

Tusenvis av lærere, leger, politimenn, offiserer og sivile ble drept i Katyn-skogen. Massemordet ble føst skyldt på Nazi-Tyskland, men i ettertid har Russland innrømmet at Sovjetregimet sto bak forbrytelsen. (Foto: Wikipedia).

På søndagen som samlet representanter for åtte østeuropeiske land seg i Estland sin hovedstad Tallinn. Møtet var på årsdagen for Molotov-Ribbentrop-pakten, som var en avtale mellom Sovjetunionen og Nazi-Tyskland. Avtalen som ble underskrevet i 1939, gjorde det mulig for Sovjetunionen å etablere militære baser i landet. Året etter mistet Estland selvstyret.

Formålet for møtet nå på søndag var å få på plass et internasjonalt tribunal for å etterforske kommunistiske forbrytelser.

Tilstede var justisministere fra Estland, Litauen, Latvia, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Georgia.

– Som et resultat av forbrytelser begått av kommunister og nazister, har millioner mennesker enten mistet sine liv eller sine nære og kjære. Det estiske folket led ekstra mye. Hadde den kommunistiske okkupasjonen av Estland fortsatt ytterligere en generasjon, så ville Estland som nasjon og det estiske folkeslaget vært visket ut fra kartet, sa Estlands justisminister Urmas Reinsalu, ifølgte Postimees.

Han tilføyde også at nazistene ble stilt ansvarlig for sine forbrytelser under Nürnbergprosessen, mens kommunistenes forbrytelser fortsatt ikke er utredet.

ENDELIG FRI: To unge litauere fjerner et kommunistisk symbol i 1991. De baltiske landene Estland, Latvia og Lituaen var endelig frigjort etter over 45 år med undertrykkelse og diktatur. Men de som sto bak okkupasjonen har aldri måttet stå til ansvar for sine forbrytelser.

Rettssak

En av de få kommunistiske krigsforbryterne som har blitt satt på tiltalebenken er Arnold Meri, en estisk kommunist, som i 2007 ble tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Den da 88 år gamle mannen skal ifølge estiske myndigheter ha hjulpet Josef Stalin med å sende 251 uskyldige kvinner og barn til arbeids- og dødsleirene i Sibir. Rettssaken mot Meri ble aldri fullført da Meri døde i 2009, før en endelig dom kunne bli avsagt.

Over en kvart million estere ha blitt ofre for Sovjet-diktaturet, enten ved å bli fengslet, sendt i arbeidsleir eller drept.

Forbrytelser mot menneskeheten

I flere østeuropeiske land har man begynt å grave opp massegraver som man mistenker inneholder mennesker som forsvant under den sovjetiske okkupasjonen. I Polen fant man så sent som i 2013 en massegrav som inneholdt 83 ofre som hadde blitt henrettet av kommunistiske styrker i landet.

De døde antas å ha blitt henrettet under 1940- og 50-tallet, ifølge lokale medier. Det var sannsynligvis polske nasjonalister som motsatte seg både Sovjet og Nazi-Tysklands okkupasjon av landet, skriver AFP.

De fleste som er funnet i massegraven på utkanten av en militær gravplass i hovedstaden, ble henrettet med en kule i bakhodet, ifølge rettsmedisinske eksperter. Det er ventet at DNA testing skal kunne gi svar på identiteten til de som ble skutt.

OFRE FOR KOMMUNISMEN: I tidligere østblokkland finner man stadig nye massegraver fra tiden under Sovjet-regimet. Bildet viser en slik massegrav funnet i Warszawa i Polen i 2013 med 83 skjeletter. Ofrene var ofte bundet på hendene og hadde fått en kule i bakhodet.

I 2012 fant myndighetene i Polen en lignende grav med over 117 ofre. Utgravninger er underveis over hele landet som endel av et prosjekt startet i 2011, som skulle fokusere på å identifisere ofrene for Stalinismen.

Instituttet tror at så mange som 50.000 polakker ble drept under kommuniststyret i landet etter krigen.

Ofrenes familier håper nå med disse utgravningene at man kan finne ut hvor det ble av deres familiemedlemmer.

Katyn

Den verste massakeren utført av Sovjetunionen mot polske borgere skjedde allerede i 1940, da nærmere 22 000 militære, leger, lærere, politimenn og akademikere ble henrettet i nærheten av landsbyen Katyn i Vest-Russland, og i byen Minsk som i dag ligger i Hviterussland.

Katyn-massakeren er kjent som en av de mest brutale overgrepene under den 2.verdenskrig. Her massakrerte Stalin over 22.000 mennesker på noen få uker. 10.000 av dem var leger, lærere og akademikere.

Denne massakeren omtales vanligvis som «Katyn-massakeren». Denne og lignende massakre ble oppdaget av de fremadrykkende tyske styrkene i 1943, og ble lenge skyldt på og brukt som propaganda mot nazistene.

Det var først i 1990 at daværende president i Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov, innrømmet at det var Sovjetunionen som sto bak de grusomme overgrepene. Inntil da hadde selv det polske kommunistiske styret i landet i over nesten et halvt århundre nektet for at det var de som sto bak massehenrettelsene.

KOMMUNIST I NORGE: Bjørnar Moxnes er partileder for partiet Rødt. Parties ideologi har tatt livet av 100 millioner mennesker.

100.000.000 drept

Ifølge historikere og arkivmateriale som er gått igjennom siden kommunismen som ideologi ble grunnlagt, skal et sted mellom 85 og 100 millioner mennesker ha blitt drept av kommunistiske diktaturer.

65 millioner i Kina

20 millioner i Sovjet

2 millioner i Kambodsja

2 millioner i Nord-Korea

1.7 millioner i Etiopia

1.5 millioner i Afghanistan

1 million i de tidligere østblokklandene

1 million i Vietnam

150.000 i Latin-Amarika

Pluss et utall i andre land hvor kommunistiske organisasjoner har forsøkt å gjennomføre væpnet revolusjon.

I motsetning til nazismen, som skal ha ansvaret for rundt 25 millioner mennesker, og hvor de fleste lederne og ansvarlige under nazistiske regimer og okkupasjonsmakter ble dømt, så ble ingen få eller ingen av de kommunistiske lederne dømt.

I Norge er det partiet Rødt, med partileder Bjørnar Moxnes, som idag støtter og fortsetter den menneskefiendtlige ideologien.

Exit mobile version