Site icon Lykten

Professor oppdaget at de fleste dømt for voldtekt er innvandrere – risikerer tiltale

Å oppdage at innvandrere er overrepresentert på kriminalitetsstatistikken kan få alvorlige konsekvenser for professorer og forskere i Sverige. Det fikk professor Kristina Sundquist nylig erfare.

«Det handler om seksualforbrytelser blant utenriksfødte. Det har hun ikke fått lov til å forske på», sier Jörgen Svidén, kanslischef på Överklagandenämden för etikprövning.

«Det er bedrøvelig», sier Ardavan Khosnood, en av forskerne bak rapporten, til nettsiden Samnytt.

Det var i februar i år at rapporten «Swedish rape offenders – a latent class analysis» ble publisert. Hovedforfatteren er Ardavan Khoshnood, dosent i akuttsykepleie ved universitetet i Lund i Skåne.

Ansvarlig for studien er den fremstående professoren Kristina Sundquist, den mest siterte medisinske forskeren ved universitetet.

Oppdaget innvandrede voldtektsmenn – av en tilfeldighet

Etter å ha studert mer enn 3.000 dommer i voldtektssaker mellom år 2000 og 2015, gjør forskerne en iøyenfallende oppdagelse: De fleste dømte overgriperne er innvandrere.

«Det var et bifunn. Målet med studien var å ta med alle voldtektsmenn og karakterisere dem med hjelp av en latent klasseanalyse. Da inngikk ikke innvandrerbakgrunn som variabel i den analysen, men vi ville se om de hadde mye øvrig kriminalitet, sosial uhelse, sosialbidrag, med mer», uttalte professor Kristina Sundquist til Samnytt tidligere i år.

«Innvandrere var bare en variabel, og det ble et ganske oppsiktsvekkende funn i og med at det var mange innvandrere og utenriksfødte i denne gruppen».

Men resultatet skapte oppstyr og fortvilelse hos en kvinnelig postdoktor ved universitetet i Gøteborg, som anmelder sine kolleger for å ikke å ha innhentet en såkalt «etikktillatelse» for å håndtere «følsomme data», som kan føre til konklusjoner rundt innvandrere og voldtekter.

Professor Sundquist på sin side sier at hun ikke har sett noe sted at man må søke såkalt etikktillatelse for å undersøke hypotesen om at innvandrere er overrepresentert i statistikken for dømte voldtektsmenn.

Myndighetene kommer på banen

Men etter at flere anmeldelser har kommet inn til myndighetene, så beslutter Överklagandenämnden seg for å etterforske forskerne. Sundquist og hennes kolleger mistenkes for å brutt mot god forskningsskikk.

De blir blant annet kritisert for at de ikke har vært tilstrekkelig følsomme med å forklare hvordan deres forsking skal «minske utenforskap og forbedre integrasjon». Myndighetene legger blant annet ved en lenke til nettsiden Samnytt som grunnlag for kritikken og anmeldelsen. Samnytt anses for å være en innvandringskritisk nettside av myndighetene, og derfor noe som kan skade det multikulturelle samfunnet man ønsker å skape i Sverige. Også det norske nettstedet Document.no legges inn som kilde i anmeldelsen.

(Skjermbilde / Samnytt)

«Jeg mistenker at det ligger mer bak anmeldelsen enn bare spørsmålet om etikk», sier forskeren Ardavan Khoshnood, som selv er fra Iran.

(Faksimile / Samnytt)

 

Exit mobile version