Site icon Lykten

Radikal islam og Irans atomvåpenambisjoner er den største faren for oss

Mandag kveld fikk en delegasjon, ledet av tidligere stortingsrepresentant Hallgrim Berg, møte Israels tidligere turistminister, Uzi Landau, som i dag er styreleder for det israelske forsvarsteknologiselskapet Rafael Advanced Defense Systems Ltd.

Den tidligere ministeren og sikkerhetseksperten mente det var nødvendig å ha en full forståelse av problemene med radikal islam og de iranske islamistenes atomvåpenambisjoner. Han mente det var et problem at mange land i Europa ikke fullt ut var villige til å innrømme hvilket problem radikal islam utgjør for oss, og sa at det var nødvendig med en fast holdning og «å gjøre det som er moralsk nødvendig når vi har å gjøre med de som ikke har noen moralske verdier».  Konkrete råd for å bekjempe terrorismen i Europa ville han imidlertid ikke gi. Det mente han at de enkelte land selv var best egnet til å vurdere.

På spørsmål fra Frieord.no innrømmer den tidligere turistministeren at TV-bilder fra knivstikking og terrorhandlinger gir et inntrykk av utrygghet, og har en negativ effekt på turiststrømmen. Også i tiden like etter de siste krigene i Gaza falt turismen, men tok seg raskt opp igjen. Landau mener at risikoen for å bli knivstukket er svært liten, og mindre enn å bli utsatt for en bilulykke. For turismen mener han at de høye prisene, blant annet på hotelltjenester, er et større problem, men det blir oppveiet av alle de positive tingene Israel har å by på innen kultur, historie og religion, trivelige restauranter, badestrender og ørkenlandskap, og alt innen rekkevidde på kort tid.

Under foredraget fremholdt Landau at den alvorligste trusselen mot Israel, og verden for øvrig, i dag er Irans forsøk på å skaffe seg atomvåpen. «Iran er ikke et land som ønsker seg slike våpen for ikke å bruke dem,» sa han. Det var tilfellet under den kalde krigen, da atomvåpenbalansen forhindret bruk.  For islamister fungerer ikke en slik rasjonell terrorbalanse. Han fryktet også spredning av atomvåpen til terroristorganisasjoner. Det aller viktigste spørsmålet for den nye amerikanske administrasjonen og den israelske regjeringen burde derfor være å forhindre Iran i å skaffe seg atomvåpen.

Exit mobile version