Site icon Lykten

Storavis i Sverige: «Hvordan skal vi bli kvitt de menneskelige brunrottene?»

Det hele startet i forrige uke da generalsekretær i Sveriges advokatsamfund, Anne Ramberg, gikk ut på sin blogg og omtalte mennesker som stiller seg kritisk til innvandringspolitikken for «hatefulle og «brune rotter» som holder til i rennesteinen.

«BRUN ROTTE»: Ifølge lederen for advokatforeningen og en erfaren journalist på Expressen er Hanif Bali en brun rotte som bør drepes med gift. (Foto: Wikipedia).

Det var myntet på innvandrerpolitikeren Hanif Bali fra Moderaterna, som har vært en høy røst i innvandringsdebatten og vært kritisk mot masseinnvandringen, spesielt fra muslimske land.

Ramberg skrev på sin blogg at det svenske folket «Må gi avkall på sin velferd i humanismens navn», forstående som at svenskene må være villige til å akseptere en lavere levestandard, slik at man kan fortsette å ta imot flyktninger og asylsøkere som kommer til landet.

Dette ble tatt imot blandet fra befolkningen, da flere påpekte at det er lett å si noe slikt når man bor i en leilighet til 25 millioner kroner og viser seg offentlig med håndvesker til 30.000 kroner, mens man bor i et rikmannsstrøk de fleste svensker bare kan drømme om.

GODHET FRA TÅRNET: Anne Ramberg bor på Östermalm i Stockholm, et av Sveriges dyreste steder å bo. Leiligheten hennes er verdt titalls millioner kroner og hun har selv millionlønning. Men vanlige svensker må gi avkall på sin velferd for flyktningene sin skyld, mener hun. De som protesterer eller mener noe annet omtales som «brune rotter» som holder til i rennesteinen, av generalsekretæren i Sveriges advokatsamfund.

Fikk støtte av Expressen

Oppildnet av Ramberg sitt utspill ventet ikke andre offentlige personer på venstresiden og allerede uken etter var den erfarne Expressen-journalisten Cecilia Hagen ute med et langt innlegg der hun gikk ett steg videre.

Hun spurte seg nemlig; «hvordan skal vi utrydde disse menneskelige brunrottene?».

Med gift?

Hun forteller om problemet med rotter i Stockholms bykjerne. Deretter retter hun fokus mot mennesker med innvandringskritiske meninger.

«Det er de andre rottene jeg skulle ønske å utrydde på en verdig måte. De brune», skriver hun.

Det tok ikke lang tid før det hele slo tilbake på Ramberg og Hagen.

«Nazi-retorikk», kalte noen det.

Hanif Bali gikk selv ut og mente at det hele minnet ham om jødeforfølgelsen på 30-tallet.

«I Expressen spekuleres det om den beste måten å utrydde meg på er ‘med gift’. De lurte på det samme på 30-tallet, svaret er gass», skriver Bali på Twitter.

Göteborgs-postens Alice Teodorescu spurte sine lesere:

«Om en vel ansett skribent, i en av Sveriges største aviser ytrer seg på denne måten om en meningsmotstander, hva skal vi da forvente oss av anonyme hatere på nettet?»

Nå oppfordrer Sverigedemokratenas gruppeleder og vise-partileder, Mattias Karlsson til boikott av Expressen:

«Jeg kommer ikke å lese eller å lenke til Expressen på nettet eller kjøpe Expressens avisutgave igjen før hun (Cecilia Hagen red. anm.) får sparken eller offentlig har bedt om unnskyldning. Jeg oppfordrer alle konservative innvandringskritikere å følge mitt eksempel».

Dette begrunner han i at politikere som uttaler seg på denne måten i hans parti har blitt kastet ut av partiet, og at avisen Expressen bør følge samme eksempel.

Expressen-redaktør Thomas Mattsson mener imidlertid at Hagen sin artikkel blir tolket helt feil og forsvarer henne på sin Twitter-profil.

DRAPSTRUSLER: Å omtale en innvandringspolitiker som en «brun rotte» og foreslå å bruke gift på ham, er ikke en drapstrussel og å tolke det som det er en «bisarr tolkning», ifølge sjefsredaktør Thomas Mattsson i Expressen. (Foto: Twitter/Fria Tider).

Men støtten til Ramberg og Hagen stopper ikke der. Flere profiler på venstresiden går offentlig ut og støtter deres utspill.

Blant dem er presten Helle Klein som skriver «Så bra av Anne Ramberg, på tide at noen sier i fra. Bra og modig», poengterer Klein.

Redaktøren av avisen Eskilstuna-kuriren og kulturpris-vinner fra Aftonbladet, Alex Voronov, istemmer.

«Det finnes brune rotter. Og så finnes det de som mater dem».

STØTTER NAZI-RETORIKKEN: Redaktør og kulturpris-vinner Alex Voronov mener det er greit å omtale mennesker som «brune rotter». (Foto: Twitter).

Lignende uttalelser i Norge

Venstresidens forkjærlighet for nazi-retorikk finnes også i Norge. I 2012 gikk forhenværende justisminister i Arbeiderpartiet, Anne Holt, ut offentlig og kalte folk som er kritiske til innvandringspolitikken for «kakerlakker«, noe som ble sammenlignet med Hutu-retorikk og hvordan nazistene omtalte folkeslag de så ned på før og under andre verdenskrig.

Også førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus og tidligere leder for Human-Etisk Forbund, Lars Gule, gikk i 2011 ut og omtalte sine meningsmotstandere som «grums» og «kloakk» og at han billedlig var villig til å bruke vold mot dem på nettet.

Exit mobile version