Site icon Lykten

Svensk journalist snakket kritisk om sin egen avis – fikk sparken

OPPDATERT 8.12.2014. Den kristne journalisten, programlederen og forfatteren Marcus Birro er i nyhetene igjen. Ikke hele to uker etter at han offentlig gikk ut og forfalte at han måtte forlate Sverige på grunn av drapstrusler, så har arbeidsgiveren hans, den venstrevridde løssalgsavisen Expressen, gitt ham sparken.

Foranledningen til beslutningen om å sparke journalisten skal ha vært et intervju han gjorde med Radio Länsman, hvor han rettet kritikk mot avisen. Han fortalte under intervjuet blant annet hvordan Expressens sjefer hadde forsøkt å stoppe ham fra å skrive om temaer som Gud eller abort, og at han ikke fikk noen støtte fra avisen når han ble utsatt for drapstrusler.

IKKE POPULÆRT I SVERIGE: Å snakke om kristendom eller religiøse verdier er et ikke-tema i det offentlige Sverige. Avisen Expressen begynte etterhvert å sette munnkurv på sin populære kronikør.

– Vi har hatt møter der det har blitt bestemt at det ikke er ok å snakke om avisen offentlig på denne måten, sa sjefen til Birro som begrunnelse for oppsigelsen.

Intervjuet som skal ha ført til Marcus Birros avskjed fra Expressen:

– Det kjennes litt utvirkelig. Her har vi altså en av mine sjefer som ringer meg midt på natten for å fortelle meg at de ser alvorlig på at jeg har sagt noe kritisk om avisen jeg jobber i. Når byttet Expressen navn til Pravda?

– I min kontrakt står det ingenting om at jeg ikke får kritisere aviser. Det står ingenting at jeg ikke få være med i intervjuer i tvilsomme sammenhenger. Det står endel om at jeg ikke får skrive for andre aviser, men ingenting om det jeg akkurat har fått sparken for. Jeg kommer til å gå videre med dette her. Det vil nok ikke endre noenting, men jeg kommer til å kjempe for mine rettigheter.

Marcus Birro forteller på sin personlige blogg om sparkingen fra Expressen og hvordan han nå har mistet troen på det frie ordets kraft og magi.

– Jeg vil gratulere alle som er fanget av massepsykosen og som kolletivt har vært med å sparke en mann som allerede ligger nede. Jeg vil gratulere alle som har krevd min avgang. Jeg vil gratulere venstresiden som elsker å drapstrue og hate sine meningsmotstandere i det gyldne «elsk det ulike»-mottoet. («Vi gillar olika» er venstremedia i Sverige sitt største motto red. anm.) Jeg vil gratulere og si bra jobbet til alle de som elsker å se korridoren av meninger bli trangere og trangere. Jeg vil gratulere alle mine venner og kolleger, mine bekjente som i frykt og feighet ikke har løftet en finger for å bistå under den vanskeligste perioden i mitt yrkesmessige liv.

Gratulerer.

DRAPSTRUET AV ANTIRASISTER: Marcus Birro og hans familie har mottatt konkrete trusler fra antirasister på internett.

Drapstrusler fra antirasister

Marcus Birro skal tidligere i år offentlig ha gått ut og kritisert religionen islam, noe som førte til en mediestorm mot forfatteren. Her er hva Birro skrev på sin Twitter-konto som startet det hele:

– Jeg kjøper ikke snakket om at «religioner» er farlige. Hva har den største delen av verdens religiøse terrorisme til felles? Islam. Fakta.

Utspillet vekket meget sterke reaksjoner og flere venstreorienterte personer innen media gikk til harde angrep på Marcus Birro.

Blant annet skal skal avisen Aftonbladet sin skribent Fredrik Virtanen kalt Birro for et «netthatende SD-troll» (SD=Sverigedemokraterne red.anm.) og konstaterte at han personlig ikke vil ha noen fremtidig sosial omgang med forfatteren.

Andre igjen valgte å drapstrue Birro.

– Nå har jeg blitt truet på livet mer enn ti ganger på noen få dager. For å ikke snakke om alle trusler og hat.

Marcus Birro skrev også at han er lei seg for at nesten ingen andre kristne har gått ut og støttet ham når han mottok alle truslene.

– Det er en skam. Takk for ingenting. Jeg orker ikke mer, jeg tar en timeout fra dette og flykter fra Sverige. Min familie gråter. Jeg er redd. Mine barn lurer på hva som har skjedd. Dette er hva drapstrusler betyr. Jeg orker ikke mer, avslutter Birro på sin blogg.

Her er et lite utvalg av de truslene og kommentarene Marcus Birro har mottatt, også omtalt som «det gode hatet» av alternative medier i Sverige:

Relatert:

Den tidligere journalisten i Svenska Nyhetsbyrån, Smålandsposten og Corren.se, Marika Formgren, har en svært interessant og leseverdig blogg hvor hun i detalj forklarer hvordan hun etter 14 år som journalist i Sverige sa opp og begynte utdannelsen som ingeniør istedenfor. Dette i all hovedsak på grunn av et helt yrkesliv med forbud mot logiske tanker.

OPPDATERT:

Det er nå også kommet ut at Marcus Birro har blitt sparket fra sitt eget bokforlag Pintxo og at avtalen hans om to nye bøker er kansellert av forlaget. Begrunnelsen er kort og godt «mot bakgrund av det som varit», med henvisning til historien nevnt ovenfor.

Exit mobile version