Site icon Lykten

SVERIGE: 72-årig ektemann lå ved siden av død kone i sin egen avføring i fire dager – ble nektet behandling og døde selv

Hendelsen fant sted i Eslöv i slutten av januar. Det eldre ekteparets datter, som bor i Skåne, besøkte sine foreldre på lørdagen den 28. januar. Da hun tre dager senere, den 31. januar, forsøker å få tak i dem er det ingen som svarer.

Datteren blir bekymret og kontakter politiet. Politiet reiser hjem til det eldre ekteparets bolig og bryter seg inn gjennom et vindu og finner den eldre kvinnen død på soveromsgulvet.

I sengen ved siden ligger den lamme hjelpeløse ektemannen i sin egen avføring, kraftig uttørket og uten å ha fått i seg sine medisiner.

Les også: Sverige: Kommune kansellerte julemiddag for eldre og og syke fordi julaften falt på en lørdag

Politiet tror at kvinnen har ligget død i sengen siden lørdagen og kontakter ambulansen. Men ambulansepersonalet anser at mannen er i «god tilstand» og nekter å ta ham med til akutten, som man informerer om er helt full.

Istedenfor kjøres mannen til et eldreboende i Eslöv. Dagen etter dør mannen.

Nå har datteren anmeldt hendelsen til Inspektionen för vård og omsorg (IVO).

Les mer: 90-åring nektes sykehjemsplass – kommunen ønsker asylmottak

– Ambulansen tok ikke med seg noen av medisinene som pappa er avhengig av, ikke engang hans inhalator som han behøver på grunn av KOLS, skriver datteren i sin anmeldelse.

Hun påpeker også at eldrehjemmet som hennes pappa ble sendt til ikke vasket eller dusjet ham etter at han hadde ligget med avføring i sengen sin. Hun spør også om de ansatte har kompetanse til å ta vare på en mann som ikke har fått mat, væske eller medisiner på flere døgn.

Josef Johansson er forvaltningssjef for vård og omsorg i Eslöv:

– Jeg vet ikke som mye om det, men det er veldig beklagelig og jeg kjenner med familie, sier han til Skånska Dagbladet.

Kommunen skal nå gjøre en egen separat utredning i tillegg til den som IVO gjør.

Les mer: Ap-ordfører: Sender hjem syk 92-åring fra sykehjem – ønsker 50 flyktninger til kommunen

Et ødelagt svensk helsevesen

Frieord skrev i januar om en 52 år gammel kronisk syk kvinne som måtte vente i over 50 timer på akutten i Gøteborg før hun fikk hjelp:

Den svært syke kvinnen som lider av tarmsykdommen Crohns, samt har hjerteproblemer, ble plassert i en seng i en korridor på akutten og fikk ikke tilsyn før etter 50 timer.

Kvinnen forteller at hun opplevde hendelsen som forferdelig. Hun fikk kun en brødskive og to kopper vann det første døgnet.

– Man kjenner seg veldig liten som menneske. Det føltes som om jeg var på et sykehus i et U-land. Det er det verste jeg har vært med på under mine 32 år som syk.

UVERDIG: 52-årige Lotti måtte vente i over 50 timer på akuttmottaket i Gøteborg. Hun ble plassert i en seng i gangen og fikk kun en brødskive og to glass vann det første døgnet. – Det var som å være i et U-land, forteller den fortvilte kvinnen. (Foto: Privat).

Relatert:

Exit mobile version