Site icon Lykten

To millioner døde i USA’s krig

Cirka to millioner mennesker har måttet bøte med livet på grunn av USA’s «krig mot terrorisme» i Midtøsten siden 2001. Det viser en rapport fra det fredsprisbelønte organisasjonen Physicians For Social Responsibility, PSR.

I mars 2003 invaderte USA – sammen med en allianse av vestlige nasjoner – Irak, etter å ha løyet om at landets president Saddam Hussein, hadde masseødeleggelsesvåpen. Det ble innledningen på en mer enn ti år lang periode med vold og kaos som nå har kulminert i at terrorsekten Den Islamske staten har tatt over store deler av landet.

BEVIS: Tidligere utenriksminister Colin Powell som representerte USA i FN, argumenterte for invasjonen av Irak. Dette på bakgrunn av «bevis» som USA hadde for at Irak oppbevarte masseødeleggelsvåpen. Disse ble imidlertid ikke funnet og Powell har i ettetid unnskyldt sin støtte til invasjonen og bruk av falske bevis. (Foto: Powell holder tale i FN-forsamlingen kort tid før invasjonen av Irak i 2003).

De menneskelige kostnadene for Washingtons påståtte kampanje for frihet og demokrati har vært omfattende, ifølge PSR. Minst en million personer døde i forbindelse med USA’s innsats i Irak – noe som tilsvarer 5 prosent av landets befolkning.

Ytterligere 220.000 mennesker har dessuten blitt drept i USA’s krig i Afghanistan og minst 80.000 i Pakistan.

PSR – som baserer sin sammenregning på data fra FN, de berørte regjeringene og menneskerettighetsorganisasjoner – understreker allikevel at beregningen er «konservativ». Den inkluderer heller ikke dødstallene i de amerikanske operasjonene i land som Jemen og Syria.

PSR: «Fysikere for sosialt ansvar» har gitt ut en rapport som sier at tallet på døde etter USA’s invasjonskriger siden 2001 har tatt over 2 millioner sivile liv.

– Det totale antallet døde i de tre nevnte landene kan overskride 2 millioner, mens et tall under 1 million er ekstremt usannsynlig, skriver organisasjonen.

Krigen har dessuten skapt store flyktningestrømmer – ikke minst til Europa og Skandinavia. Millioner av irakere og afghanere har måttet flykte fra sine hjemland etter USA’s invasjoner.

I sin rapport nevner PSR at en undersøkelse gjennomført av Associated Press (AP) for to år siden, viste at amerikanske statborgere i gjennomsnitt tror at kun 9.900 irakere har mistet livet i forbindelse med Irak-krigen.

– Situasjonen hadde nok vært noe helt annen om allmennheten ble informert om de virkelige tallene, som er minst hundre ganger høyere, skriver PSR.

Relatert:

– Islam og USA – dødsstraff, terror og muslimske fridager

– Kirker i USA utsatt for muslimske trusler

– George Soros finansierte raseopptøyene i Ferguson

– Hvite elever nå i minoritet i amerikanske skoler

Exit mobile version